Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel mis bij kliniek SPDC Oost

Redactie Zorgvisie
Bij het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam, waar in september een 47-jarige patiënt overleed in een isoleercel, was van alles mis. Zo werkten psychiaters en verpleegkundigen slecht samen, werd de toediening van medicatie niet consequent bijgehouden en liet de leefbaarheid in de isoleercellen te wensen over.

Dat zijn de vernietigende conclusies die PriceWaterhouseCoopers en twee onafhankelijke psychiatrische experts trekken in een onderzoek naar de zorginstelling. Na de dood van de patiënt werd de kliniek voor onbepaalde tijd gesloten. De man stikte in een stuk brood.

Kostenbesparing kliniek

Volgens de onderzoekers had kostenbesparing in de kliniek prioriteit, waardoor de aandacht voor de zorg tekort schoot. Met signalen van de inspectie, het personeel en de cliëntenraad dat de kwaliteit van de zorg onvoldoende was, is vrijwel niets gedaan, aldus de onderzoekers. Op de afdeling intensieve zorg was het veiligheidsniveau volgens de onderzoekers verlaagd. Onder werknemers hing een sfeer van ‘angst, onzekerheid, demotivatie en soms zelfs cynisme’, hoewel de verplegers hun best hebben gedaan zo goed mogelijke zorg te leveren. Onder cliënten was kans op verveling en agressie door een gebrek aan activiteiten.

Zorgkwaliteit verbeteren

Bestuursvoorzitter Jeroen Muller van Arkin, de overkoepelende organisatie voor geestelijke gezondheidszorg waar SPDC Oost onder valt, toonde zich niet verrast. ,,Hier is een ernstig managementprobleem aan het licht gekomen. De maatregel om de kliniek tijdelijk te sluiten was terecht.” Arkin komt met een pakket maatregelen om de zorgkwaliteit te verbeteren. De organisatie trekt daarvoor vijf miljoen euro uit. Met dat geld wil Arkin meer handen aan het bed, training en scholing voor management en verplegers en betere huisvesting. Ook moeten cliënten en hun familie meer bij de zorg betrokken worden. De zorgkoepel wil met deze maatregelen het aantal patiënten in isloeercellen binnen drie jaar reduceren tot nul. SPDC Oost blijft voorlopig dicht. Of de kliniek weer opengaat en wat voor zorginstelling er eventueel komt, maakt Arkin begin volgend jaar bekend. (ANP)

Lees ook:

Extern onderzoek in psychiatrische kliniek SPDC Oost

Nieuw sterfgeval bij ggz-kliniek van Arkin

Ontslagen bij ggz-instelling Arkin na dood patiënt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.