Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Veel seksuele intimidatie bij verplegenden’

Mark van Dorresteijn
Meer dan een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie. Bij de intimidatie gaat het in meer dan de helft van de gevallen om seksueel getinte opmerkingen en in ruim dertig procent van de gevallen om handtastelijkheden. Dat blijkt uit een onderzoek van Bijzijn, een vakblad voor werkers in de gezondheidszorg.
'Veel seksuele intimidatie bij verplegenden'

Volgens verpleegkundige Mathilde Bos, die vandaag in Utrecht spreekt op het congres Seksualiteit, Intimiteit en Intimidatie, zijn de cijfers maar het topje van de ijsberg. In werkelijkheid komt volgens haar 98 procent van de verpleegkundigen in aanraking met seksuele intimidatie. “Ook seksueel getinte complimentjes horen daar bij.”

Mannelijke verpleegkundigen

Ze zegt ook dat mannelijke verpleegkundigen zelden aangeven dat ze het slachtoffer zijn van seksuele intimidatie. “Mannen hebben niet geleerd dat seksuele aandacht ook intimiderend kan zijn. Ze zouden het altijd leuk moeten vinden. Een misvatting. Dat is de reden geweest dat het misbruik in de rooms-katholieke kerk zolang verborgen bleef.”

Seksuele intimidatie

Bij de seksuele intimidatie gaat het in ruim tachtig procent van de gevallen om een patiënt die de verpleegkundige of verzorgende lastigvalt. In sommige gevallen gaat het om een naaste van de patiënt: een familielid, vriend of bekende. Leidinggevenden gedragen zich volgens het onderzoek ‘over het algemeen netjes’.

Enquête

Aan de enquête van Bijzijn deden ruim negenhonderd mensen mee. Het grootste deel werkt in een ziekenhuis. De grootste groep daarna werk in de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen. Enkele tientallen werken in de psychiatrie en in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Juist in de thuiszorg en in de verpleeghuizen komt dit vaak voor; althans, dit hoor ik van onze leerlingen. Daar wordt een band opgebouwd met de cliënten waardoor het lastig blijkt om de grenzen steeds goed te bewaken. OOk van manlezorgers wordt m.n. in de thuissituatie last ervaren. Het moeten aanhoren van sexueel getinte opmerkingen komt veel vaker voor dan is gemeten aangezien onze leerlingen aangeven dat zij dit soort zaken meestal niet melden. Het door M. Meijs genoemde komt inderdaad veel vaker voor dan men denkt! Ook wanneer meer dan “alleen maar” opmerkingen e.d. gemaakt worden blijkt het moeilijk voor de leerlingen om er wat mee te gaan doen.

  2. Lees alle reacties
  3. Het gaat juist niet alleen om ‘pogingen tot verkrachting’ maar om het hele gebied daarvóór van ongewenst intiem gedrag. Dat gaat over verbale opmerkingen, en juist ook over lichaamstaal en handelingen: blikken (uitklden met de ogen), aanrakingen op ongewenste plekken, te dichtbij gaan staan etc. Het gaat ook niet om de intentie van degene die het doet, maar om de beleving daarvan bij degene die het overkomt. Dáár wordt de grens overschreden en de Arbo-wet is hier zeer duidelijk in: het mág niet en je hoeft het als medewerk(st)er in de Gezondheidszorg dan ook niet te accepteren. Ik geef over dit onderwerp workshops en mijn ervaring is dat óók mensen die werken als Huishoudelijke Hulp, hier heel veel mee te maken krijgen. Dus niet alleen verzorgenden en verpleegkundigen helaas. Zou interessant zijn om dit eveneens te onderzoeken en met cijfers te komen!

  4. ik lees in het artikel niets over verkrachting en ook niet over de gedachte en gevoelens van de geënqueteerde. Trek dan aub niet van die belachelijke conclusies. Het is niet alleen vervelend/verschrikkelijk als het een (poging tot) verkrachting wordt, maar ook als je gewoon niet gediend bent van seksuele opmerkingen.

  5. U kijkt zo lief”” ,is een opmerking geweest van een B.N.er.Daarover zijn zelfs kamervragen gesteld?? Een groot deel van Nederland vond dit niet kunnen, hoewelbetreffende dame er toen geen enkele moeite mee had .Het bovenstaande artikel overdenkend kan dus elke toenadering hoe dan ook van wie dan ook tot wie dan ook opgevat worden als poging tot eventueel mogelijk toekomstige
    poging tot verkrachting ???

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.