Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Veel verschil kwaliteit kankerbehandelingen’

Mark van Dorresteijn
De kwaliteit van kankerbehandelingen verschilt per ziekenhuis. In het ene ziekenhuis hebben patiënten een grotere kans op overlijden dan in het andere. Dat blijkt uit een rapport van KWF Kankerbestrijding, waarover het televisieprogramma Zembla zondagavond heeft bericht.
'Veel verschil kwaliteit kankerbehandelingen'

Minister Ab Klink van Volksgezondheid eist dat ziekenhuizen en specialisten binnen een jaar hun prestaties openbaar maken.

Alleen allerbesten

De minister, de zorgverzekeraars en oud-minister Els Borst, nu voorzitter van de Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, stellen in de uitzending dat medisch specialisten die te weinig ervaring hebben in het uitvoeren van ingewikkelde kankeroperaties gestopt moeten worden. Alleen de allerbeste specialisten, met de meeste ervaring in een bepaald type kanker, zouden nog kankerpatiënten mogen behandelen. Op die manier wordt de overlevingskans van de patiënten volgens hen vergroot. Deskundigen zien een duidelijke link tussen een positief resultaat en de ervaring van de arts en zijn team.

Frequentie en resultaten

Oud-minister Borst raadt kankerpatiënten aan onmiddellijk op zoek te gaan naar een andere arts als een dokter niet bereid is aan te geven hoe vaak hij per jaar een bepaalde operatie uitvoert en welke resultaten hij boekt. Ze noemt het onacceptabel dat artsen weigeren openheid te geven over hun prestaties. Ze constateert dat kankerpatiënten vaak angstig zijn en zich mentaal afhankelijk voelen van de eerste de beste arts bij wie ze zich melden. Patiënten moeten volgens haar mondiger worden.

Mindere goden

Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn ziekenhuizen en artsen bang hun resultaten bekend te maken omdat hun dat veel klanten en geld kan schelen. “De mindere goden zouden het loodje kunnen leggen”, zei ZN-directeur Tony Lamping.

Hersteloperaties

Uit de uitzending blijkt bijvoorbeeld dat het RIVAS Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder in 2008 relatief veel hersteloperaties bij borstkanker moesten uitvoeren. Deskundigen zien het aantal hersteloperaties als een belangrijk criterium voor mindere vaardigheid van een arts. Volgens de redactie van Zembla weigerde het ziekenhuis uit Gorinchem te reageren op de cijfers. Het Gemini Ziekenhuis wilde dat wel doen, maar zegt dat de cijfers niet kloppen. De prestaties zouden bovendien sindsdien iets zijn verbeterd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Nationaal centrum voor kinderkanker in de maak

Kankerpatiënten minder moe door internettherapie

Klink: Bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2019

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. BorstkankerVereniging Nederland helpt mensen die op zoek zijn naar de zorg die hen het best past. Sinds begin dit jaar kan men daarvoor de Monitor Borstkankerzorg raadplegen. Via de site van de BVN (www.borstkanker.nl).

  2. Lees alle reacties
  3. Specialisatie van artsen is een prima zaak maar zij kunnen pas ervaring opdoen door operaties uit te voeren. Als patiënten naar een andere arts gaat omdat arts 1 geen of weinig ervaring heeft, krijgt deze laatste nooit de vereiste routine. De kip en het ei etc.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.