Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel Wlz-monopolisten binnen gemeenten

Uit een groot onderzoek naar zorggebruik binnen gemeenten van Vektis blijkt dat er gemiddeld drie aanbieders per gemeente goed zijn voor tachtig procent van alle geleverde zorg onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Het blijkt dat in relatief veel gemeenten ‘Wlz-monopolisten’ aanwezig zijn die als enige aanbieder goed zijn voor tachtig procent van alle zorg binnen die gemeente.
groeifotolia400.jpg
Foto: Fotolia

In 2015 waren er  17 gemeenten waarbij 1 Wlz-aanbieder verantwoordelijk was voor 80 procent van alle Wlz-zorg binnen die gemeente. Het gaat om alle zorgsoorten: van ouderenzorg (inclusief thuiszorg) tot gehandicaptenzorg en GGZ. Vektis rapporteert dat in 2014 binnen vier gemeenten één zorgaanbieder in de AWBZ (voorloper van de Wlz) actief was die goed is voor 80 procent van de uitgaven in de AWBZ in de betreffende gemeente. Een verklaring voor de groei van het aantal gemeentelijke monopolies in de care geeft het onderzoek niet. Bekijk de resultaten hier.

Data
Het Vektis-onderzoek levert nog veel meer data op. Zo blijkt dat van elke 10.000 verzekerden in 2015 ongeveer 240 ouderen gebruik maakten van wijkverpleging. In zes gemeenten waren dat er meer dan 400 en in zes andere gemeenten minder dan 150. In 2014 varieerden de zorgkosten voor de AWBZ en Zorgverzekeringswet tussen gemeenten van ruim 2.000 euro tot ruim 7.000 euro. Het structureel gebruik van medicijnen tegen hartaandoeningen in 2014 varieert per gemeente  van 1,9 procent van de inwoners tot 6,9 procent van de inwoners.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.