Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veertien ziekenhuizen tonen geen sterftecijfers

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Van de 89 ziekenhuizen hebben 75 ziekenhuizen sterftecijfers over 2012 op hun website gepubliceerd, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.
Veertien ziekenhuizen tonen geen sterftecijfers
Foto: Abbey Hendrickson

Van de 75 ziekenhuizen die hun sterftecijfers openbaar maakten, hebben er 65 ook de sterftecijfers per diagnosegroep, de SMR, bekend gemaakt.

HSMR

Veertien ziekenhuizen hebben dit tot nu toe nog niet gedaan. Twee daarvan hoeven geen sterftecijfers te publiceren omdat zij failliet zijn gegaan zijn of minder dan zestig sterfgevallen per jaar tellen. Zes ziekenhuizen hebben moeite met het berekenen van de HSMR, het gemiddelde, gewogen sterftecijfer. Met hen gaat de NZa in gesprek over de wijze waarop zij dat gaan oplossen. Zes andere ziekenhuizen hebben helemaal geen gegevens aangeleverd. De NZa wil niet zeggen om welke ziekenhuizen het precies gaat.

Erasmus MC

Het Rotterdamse Erasmus MC is in gesprek met de NZa. Dit ziekenhuis is niet in staat om sterftecijfers aan te leveren over 2012 omdat ze in hun administratie niet over voldoende, juiste, onderliggende gegevens beschikken. Het ziekenhuis heeft volgens de NZa wel aangegeven de cijfers over 2013 te kunnen leveren. De Sionsberg in  Dokkum is te klein, en hoeft daarom geen sterftecijfers te publiceren. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ging failliet, maar het doorgestarte Spijkenisse Medisch Centrum heeft wel cijfers gestuurd.

Maatregelen

De NZa heeft maatregelen aangekondigd tegen ziekenhuizen die weigeren hun algemene sterftecijfers en de cijfers per diagnosegroep te publiceren. De NZa wil nog niet zeggen wat die maatregel is, maar er is een gerede kans dat dit een last onder dwangsom is, die kan oplopen tot 20.000 euro week. De sterftecijfers zijn een indicatie van de kwaliteit van de zorg die ziekenhuizen leveren. Zij geven consumenten en verzekeraars meer inzicht in de zorg, zo stelt de NZa. Ziekenhuizen worden geacht hun cijfers toe te lichten, zodat consumenten de cijfers kunnen interpreteren.

HSMR

Dit jaar zijn ziekenhuizen voor het eerst verplicht hun sterftecijfers te publiceren en door te geven aan de NZa. De deadline daarvoor was 1 maart 2014.

1 REACTIE

  1. Schippers kan aanmanen wat ze wilt, de rechter bepaalt.
    Ter lering en vermaak: De NZa heeft net bakzeil gehaald bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in de uitvraag van gegevens bij de zogenoemde Peilstations. CBB: NZa heeft onvoldoende rekening gehouden met de belangen van zowel de NMT als individuele tandartsen. “Een rechtmatige uitvraag van gegevens vereist dat de NZa alle belangen afweegt voordat zij gebruikmaakt van haar bevoegdheid om gegevens op te vragen”. Dat is in dit geval niet gebeurd, zo oordeelt het CBB. En dat is ook niet gebeurd bij de zogenaamde kostenonderzoeken van de NZa;dus al jaren is de NZa onrechtmatig bezig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.