Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veiligheid medische technologie onzeker

Sarah Berends
Ziekenhuizen kunnen de veiligheid rond de toepassing van medische technologie niet genoeg garanderen. Dit brengt risico's mee voor de patiëntveiligheid. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag naar buiten bracht.
Veiligheid medische technologie onzeker

De inspectie deed een steekproef bij 20 ziekenhuizen om te controleren of de bestuurders een eerder gesloten convenant ‘Veilige toepassing van medische technologie in het ziekenhuis’ al volledig hadden ingevoerd. In de helft van de ziekenhuizen bleek dit niet het geval. De inspectie spreekt van een ‘onwenselijke situatie’.

Onvoldoende deskundigheid

Zo hield het management in een deel van de ziekenhuizen de staat van het onderhoud van medische apparatuur niet bij door bijvoorbeeld het controleren van onderhoudsstickers. In de helft van de ziekenhuizen was niet duidelijk vastgelegd wie bevoegd was om bepaalde technologieën toe te passen. Ook is er in de ziekenhuizen te weinig aandacht voor de deskundigheid van gebruikers, constateerde de inspectie.

Meer controles

De inspectie heeft de gecontroleerde ziekenhuizen opgedragen om de tekortkomingen op korte termijn op te lossen. Het rapport is voor de IGZ ook aanleiding om meer onaangekondigde controles te houden bij ziekenhuizen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.