Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vektis maakt Wlz-informatie transparant

De website Zorgprismapubliek.nl, een platform van Vektis met feiten en cijfers over de zorg, is uitgebreid met informatie over de Wet langdurige zorg (Wlz) in 2015. Hiermee wil Vektis zorgverzekeraars, zorgverleners, patiënten(vertegenwoordigers), overheden en andere partijen in de zorg inzicht geven in het zorggebruik en zorgaanbod in het eerste jaar van de Wlz. De informatie is gebaseerd op alle gedeclareerde Wlz-zorg uit 2015.
electronischdossierIstock400.jpg

Zorgprisma Publiek is een website van Vektis, het informatiecentrum voor de zorg. Vektis analyseert het gebruik, de kosten en de kwaliteit van de zorg en levert informatie die goede zorg betaalbaar helpt te houden. Zorgprisma Publiek is één van de portalen waarop Vektis zorginformatie aanbiedt aan partijen in de zorg.

Data
Uit het kennisportaal van Vektis blijkt dat ruim 370.000 mensen in 2015 gebruik maakten van langdurige zorg. De meesten waren 65 jaar en ouder. De totale kosten in de Wlz bedroegen ruim 17,4 miljard euro in 2015. Andere informatie: ruim 50 procent van de Wlz-zorg in 2015 valt onder de intramurale verpleging en verzorging. Langdurige ggz heeft gemiddeld de hoogste kosten per gebruiker met bijna 80.000 euro per jaar. Zintuiglijk gehandicaptenzorg volgt daarna met ruim 76.000 euro per jaar. Kosten vanuit de Zorgverzekeringswet voor mensen die ook zorg krijgen uit de Wlz zijn gemiddeld vier keer hoger dan mensen zonder Wlz-zorg.

Wmo-informatie
De website is de afgelopen maanden verrijkt met informatie over COPD/astma, zorg in gemeenten en geestelijke gezondheidszorg. Zorg in gemeenten wordt binnenkort aangevuld met Wmo-informatie en op de planning staat een update voor het onderdeel over wijkverpleging. Zorgprisma Publiek geeft ook inzicht in het zorgaanbod: per zorgsoort staat aangegeven hoeveel instellingen er zijn en waar in Nederland deze zich bevinden.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.