Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veld wil uitstel invoering nieuwe dbc’s

De brancheorganisaties in de zorg willen het nieuwe financieringssysteem in de zorg pas in 2011 invoeren in plaats van volgend jaar. Ze hebben dat op 13 februari in een bestuurlijk overleg met het ministerie van VWS laten weten.

Wel willen de NVZ vereniging van ziekenhuizen, Zorgverzekeraars Nederland, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Orde van Medisch Specialisten en de Zelfstandige Klinieken Nederland in het najaar proefdraaien. In het nieuwe financieringssysteem ‘Dbc’s op weg naar transparantie (DOT)’, moet het huidige aantal van veertigduizend dbc’s worden vervangen door drieduizend zorgproducten.

Dbc’s

De brancheorganisaties willen eerst precies weten wat de effecten zijn van het nieuwe systeem. Onder de omstandigheden van nu lopen ze immers meer risico dan bij de invoering van de dbc’s. Woordvoerder van de Orde Ellen van Rooij: “Toen we de eerste keer met dbc’s gingen werken, werd niemand echt afgerekend op de resultaten. Het was schaduwdraaien terwijl er nog een lumpsum bestond voor specialisten en ziekenhuizen nog budgetten kregen. Nu zijn die vangnetten er niet meer en zijn de consequenties veel groter.” (Zorgvisie – Bart Kiers/Carina van Aartsen)

Lees ook:

Kabinet stemt in met eenvoudiger dbc-systeem

NZa: prijzen nieuwe vrije dbc’s stijgen

Dbc’s op weg naar totale chaos

Marktwerking ziekenhuiszorg niet met huidige dbc’s

Opinie: Brancheorganisaties moeten durven vernieuwen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.