Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vendrik: geef gemeenten bestedingsvrijheid

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het oormerken van gelden belemmert een doelmatige besteding van publieke middelen. Gemeenten moeten volledige budgetverantwoordelijkheid krijgen. Dat zei Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer op het Zorgvisie Congres over bekostiging in de zorg op 11 februari.
Vendrik: geef gemeenten bestedingsvrijheid

Gemeenten krijgen in 2015 nieuwe overheidstaken erbij op het gebied van jeugdzorg, begeleiding van ouderen en werk (particapatiewet). Om het zogeheten sociaal domein van zorg, jeugd en werk komt een ‘hek’. Gemeenten mogen de middelen die ze van het Rijk krijgen alleen besteden aan zaken die binnen dit sociaal domein liggen. Binnen het sociaal domein mogen ze wel schuiven met budgetten.

Lokale verantwoording

Vendrik vindt dat niet alleen de taken, maar ook de verantwoordelijkheid voor het budget volledig overgeheveld moeten worden. ‘Als je het geld voor gemeenten oormerkt, dan gaat het ook altijd op. Dan gaat de geldsluis lokaal open, terwijl de minister verantwoordelijk blijft voor het volledige budget. Voor een goede besteding van publieke middelen moet je de publieke verantwoordelijkheid op lokaal niveau goed regelen. Het debat over hoe het geld lokaal wordt besteed, hoort daar thuis. Het is een spel tussen de gemeenteraad en de wethouders van zorg en financiën. Of het geld goed wordt besteed, moet de lokale rekenkamer controleren.’ De Algemene Rekenkamer heeft deze zienswijze ook geadviseerd aan het ministerie van VWS in 2013.

Complexiteit

Verder ging Vendrik in op de complexiteit van de bekostigingssystematiek in de zorg. ‘Iedereen heeft last van de complexiteit van de bekostigingssystematiek in de zorg’, stelt Vendrik. ‘Geldstromen zijn onduidelijk. Het is niet duidelijk waaraan het geld wordt besteed. De minister heeft te laat informatie over overschrijdingen om nog tijdig in te kunnen grijpen. Bovendien is niet duidelijk of de genomen maatregelen effect hebben. De minister kan zich door de complexiteit niet goed verantwoorden aan de Kamer.’

Onrechtmatig declareren

Dat ziekenhuizen en medisch specialisten onbedoeld fouten maken bij het maken van facturen, begrijpt Vendrik. De regels voor declareren zijn immers zo ingewikkeld. Zo moet bij het doorverwijzen van patiënten de huisarts de naam van de medisch specialist staan, anders is de factuur niet declarabel. Hierdoor ontstaat onzekerheid over de jaarrekeningen van ziekenhuizen. Die zijn deels gebaseerd op declaraties die ziekenhuizen nog krijgen van verzekeraars. Maar als die onrechtmatig zijn, dan krijgen ziekenhuizen dat geld niet. Sterker nog, mogelijk gaan verzekeraars onrechtmatige declaraties uit het verleden terugvorderen. Als ze dat doen, dan kloppen de jaarrekeningen niet. Accountants gaven hierover vorige week een waarschuwing. ‘De onzekerheid kan ertoe leiden dat banken hun kredietlijnen intrekken.’ Vendrik vindt dat de discussie niet moet gaan over wat er op een ziekenhuisfactuur staat, maar over hoe de complexiteit in het systeem moet worden teruggedrongen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.