Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterprojecten halen te weinig rendement

Redactie Zorgvisie
Zorginstellingen halen te weinig rendement uit hun projecten. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde Adviseurs en Managers. Instelling zijn wel tevreden over de kwaliteit van bijvoorbeeld een verbeterproject, maar het rendement van zo’n traject blijft achter.

Uit een survey onder driehonderd zorginstellingen blijkt dat bijna negentig procent van de respondenten denken dat projecten in de toekomst steeds belangrijker worden voor het goed functioneren van zorginstellingen. De ondervraagde zorginstellingen zijn tevreden over projectresultaten en kwaliteit, het probleem zit in het teveel aan geld en tijd dat de instellingen aan het resultaat kwijt zijn, en dit drukt op het rendement.

Zorgprofessionals betrekken

Hier zijn volgens Twynstra Gudde een aantal oorzaken voor. Allereerst is er een gebrekkige instellingsbrede sturing en beheersing. Daarnaast komt het vaak voor dat zorgprofessionals zoals artsen en verpleegkundigen nauwelijks betrokken zijn bij verbeterprojecten. En dat terwijl alle projecten het primaire zorgproces raken. Bijna zeventig procent van de respondenten vindt dat een project alleen kan slagen als een zorgprofessional deel uitmaakt van het projectteam. Bovendien geeft 65 procent aan dat bij de projecten een businesscase ontbreekt. Het resultaat is er wel, maar blijkt niet altijd rendabel. En instellingen geven aan dat zij niet beschikken over de juiste methodieken en technieken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Sneller Beter in ziekenhuizen maar deels geslaagd

‘Zorg voor Beter’ zoekt ‘innovators’

Ziekenhuizen starten project Tijd voor Zorg

Bussemaker reikt prijs voor beste woonzorgproject uit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.