Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verdergaande cao-acties in umc’s

Anouk Brinkman
De medewerkers in de universitair medische centra van Maastricht, Leiden en Utrecht komen vandaag bij elkaar om verdergaande acties tegen de CAO UMC te bespreken. Informele gesprekken tussen de vakbonden en de NFU liepen vorige week op niks uit.
Cao-acties_LUMC_CAO_FNV_Ilse_van_de_Reep
Medewerkers van het LUMC tijdens de aftrap van de cao-acties. Foto: Ilse van de Reep

De afgelopen twee weken voerden de vakbonden en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) twee informele gesprekken over de CAO UMC. De onderhandelingen liepen afgelopen voorjaar vast, waarna personeel van de umc’s de hele zomer cao-acties heeft gevoerd. De informele gesprekken hebben volgens de vakbonden niet geleid tot het gewenste resultaat. Volgens de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) is er ‘geen perspectief op een goede cao met afspraken over onderwerpen waar we ons al vanaf begin dit jaar hard voor maken’. LAD-woordvoerder Marjolein Dekker licht toe dat de NFU met geen enkel punt van de cao-voorstellen akkoord gaat. ‘Het gaat om de optelsom van het totaal. Als het ene punt wel en het andere niet wordt gehonoreerd, dan zou je nog tot een compromis kunnen komen, maar dat is dus niet het geval.’

Zondagsdiensten als cao-actie

Donderdagmiddag zijn er tijdens de lunch en aan het einde van de werkdag besprekingen in de umc’s in Maastricht, Leiden en Utrecht waar het personeel wordt geïnformeerd over de uitkomst van de gesprekken en de invulling van nieuwe cao-acties. De vakbonden willen in overleg met de werknemers een zondagsdienst inzetten als actiemiddel. ‘We willen inventariseren of dit het meest geëigende middel is om in te zetten. Een zondagsdienst moet juridisch aan allerlei voorwaarden voldoen, dat kunnen we niet vier weken lang een keer per week inzetten’, aldus Marjolein Dekker. ‘Waarschijnlijk wordt er in alle umc’s eenmalig doordeweek een zondagsdienst gedraaid.’ Volgende week maandag, dinsdag en woensdag zijn er ook medewerkersbijeenkomsten in Nijmegen, Groningen, Rotterdam en Amsterdam.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.