Vergoeding niet-gecontracteerde zorg moet lager’

De hoge vergoeding van niet gecontracteerde zorg belemmert een effectieve zorginkoop. Dat stelt Wynand van de Ven, hoogleraar sociale ziektekostenverzekering bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van de Ven zegt dit tijdens zijn afscheidsrede aankomende vrijdag in Rotterdam.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Vergoeding niet-gecontracteerde zorg moet lager’

Van de Ven pleit ervoor de hoge vergoeding af te schaffen en een wettelijk bepaalde minimumvergoeding in te voeren. Hij denkt aan een vergoeding van vijftig procent.

Hinderpaalcriterium

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht hun verzekerden een zodanig hoge vergoeding te geven dat er voor hen geen belemmering is om naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders te gaan. Dit is het zogeheten hinderpaalcriterium. In de praktijk ligt deze vergoeding tussen de zeventig en tachtig procent.  De rest van de rekening betaalt de patiënt zelf. Tijdens rechtszaken is een vergoeding van vijftig procent als hinderpaal gekwalificeerd.

Zorgverleners

Van de Ven is van mening dat

7
70

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

7 REACTIES

 1. Oooohhhh wat word ik toch moe van zo'n iemand als meneer Wijnand van de Ven. Ik werk als zelfstandig gevestigde mondhygiënist(e) in mijn eigen praktijk én in Donksbergen met mensen met een beperking. Als ik op de centen "moet" letten, dan is er niemand meer met een "goede bek met tanden"……Je levert goed werk of niet en daarom moeten we ook allerlei cursussen volgen…wat dat niet kost!!!pffft
  Iedereen moet de kans krijgen om een goed (echt)gebit te hebben. Mensen die dat niet willen gaan toch al niet naar tandarts of mondhygienist. En kijk eens wat er gebeurd als mensen steeds meer zonder eigen tanden moeten leven.
  Kunnen niet meer goed kauwen, slikproblemen, speekselproblemen etc..praten is niet meer als voorheen.
  ik vind kwaliteit veel belangrijker dan de regeltjes van de verzekering, ik heb dan ook met geen enkele maatschappij een contract, en dat bevalt ons allemaal (patiënten en ik)
  bijzonder goed.

 2. Lees alle reacties
 3. Waarom wil deze man langs deze weg de macht van de zorgverzekeraars tov de zorgaanbieders nog verder vergroten. Prijs is al het belangrijkste inkoopcriterium, van kwaliteit hebben verzekeraars nog nooit gehoord. Het gaat ze alleen om verdere schadelastbeperking.

 4. Wat een idioot idee. Verzekeraars zijn meestal alleen geïnteresseerd in de kosten, niet in het welzijn van de patiënt. Zorgverleners zonder contract leveren vaak betere zorg dan gecontracteerde zorgverleners omdat ze veel meer tijd hebben om daadwerkelijk aan de patiënt te besteden. Gecontracteerde zorg moeten hun tijd verdoen met het ophoesten van allerlei administratieve lijstjes.
  Het voorstel van deze meneer maakt tevens een einde aan de vrij artsen keuze. De verzekeraar bepaalt dan de zorgverlener waar je naar toe gaat. Dit is meestal de goedkoopste, niet de beste.

 5. Hij vraagt zich af waarom zorgverleners nog contractueel een prijs afspreken met een verzekeraar als de vergoeding zonder contract zo hoog is.
  Dus met een 10 tot 20% minder lager tarief kan de zorg ook wel geleverd worden? In welke wereld leeft deze man?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.