Vergoeding niet-gecontracteerde zorg moet lager’

De hoge vergoeding van niet gecontracteerde zorg belemmert een effectieve zorginkoop. Dat stelt Wynand van de Ven, hoogleraar sociale ziektekostenverzekering bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van de Ven zegt dit tijdens zijn afscheidsrede aankomende vrijdag in Rotterdam.
‘Vergoeding niet-gecontracteerde zorg moet lager’

Van de Ven pleit ervoor de hoge vergoeding af te schaffen en een wettelijk bepaalde minimumvergoeding in te voeren. Hij denkt aan een vergoeding van vijftig procent.

Hinderpaalcriterium

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht hun verzekerden een zodanig hoge vergoeding te geven dat er voor hen geen belemmering is om naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders te gaan. Dit is het zogeheten hinderpaalcriterium. In de praktijk ligt deze vergoeding tussen de zeventig en tachtig procent.  De rest van de rekening betaalt de patiënt zelf. Tijdens rechtszaken is een vergoeding van vijftig procent als hinderpaal gekwalificeerd.

Zorgverleners

Van de Ven is van mening dat

7
57

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.