Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkenning WNT-3 pas eind 2016

Mark van Dorresteijn
Minister Plasterk wil pas ingaan op de normering van topinkomens voor niet-topfunctionarissen (WNT-3) als de WNT-2 jaarrapportage eind 2016 is gepubliceerd. Dat bljikt uit een Kamerbrief van Plasterk.
Verkenning WNT-3 pas eind 2016
Foto: MinBZK

Plasterk heeft een eerste verkenning van de WNT-3 in handen die ‘een zo goed mogelijk beeld schetst’. Toch wil hij het verkennende rapport nog niet delen voordat de eerste jaarrapportage over de WNT-2 eind 2016 gepubliceerd is. Pas daarna is het mogelijk om een geverifieerd en compleet verkenningsrapport te delen, stelt Plasterk. De beoogde invoeringsdatum van de WNT-3 is vooralsnog 1 januari 2017. Plasterk zegt in de brief niets over uitstel.

De WNT-3

De WNT-3 gaat over de verlaging van topinkomens van niet-topfunctionarissen in de gehele publieke en semipublieke sector. Binnen de zorg gaat het om functies als directeuren/managers van afdelingen als ict, financiën en zorginkoop. Daarnaast experts op deelgebieden, apothekers en klinisch fysici of klinisch chemici. Het gaat volgens het rapport om een groep van maximaal 2000 mensen in de zorg. Medisch specialisten vallen in principe onder de WNT-3, maar door een uitzonderingsregel worden zij buiten beschouwing gelaten.

WNT-1, WNT-2 en WNT-3

De eerste WNT verscheen in 2013 en regelde dat topfunctionarissen in de zorg een maximale bezoldiging konden ontvangen van 230.474 euro (130 procent van een ministersalaris). De WNT-2 geldt in principe vanaf 1 januari 2015, maar omdat de zorgsector werkt met een loongebouw geldt de norm pas per 1 januari 2016. Vanaf dat moment geldt de norm van 178.000 euro (100 procent van een ministersalaris). De beoogde invoeringsdatum van de WNT-3 is 1 januari 2017 en geldt voor alle niet-topfunctionarissen afgezien van medisch specialisten. Voor alle zittende topfunctionarissen geldt een overgangsregeling waarmee zij hun huidige inkomen binnen enkele jaren afbouwen tot zij voldoen aan de WNT-2.
Meer weten over de verlaging van topinkomens in de zorg. Bekijk het dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.