Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Verklaring omtrent gedrag in zorg is niet de oplossing’

Zorgmedewerkers die ouderen beroofd hebben, kunnen bij een andere zorgorganisatie vaak zo weer aan de slag. Een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet dit helpen voorkomen. Maar werkt dat wel?
‘Verklaring omtrent gedrag in zorg is niet de oplossing’

Jaarlijks worden 30.000 ouderen het slachtoffer van financiële uitbuiting. Slechts 700 ouderen doen aangifte. Het is nog een groot taboe, stelt het actualiteitenprogramma De Monitor dat een uitzending wijdde aan beroofde ouderen. Zorgmedewerkers die ouderen bestolen hebben, kunnen bij een andere organisatie zo weer aan de slag. Daarom zouden zorgorganisaties een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten opvragen, vindt Janet Ten Hoope, landelijk officier Huiselijk Geweld. Ze zegt op vaktitel Zorg en Welzijn dat iedere drempel die je kunt opwerpen om te voorkomen dat een strafbaar feit wordt gepleegd winst is.

Niet de oplossing

Organisaties kunnen hun medewerkers om een VOG vragen wanneer zij met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen werken. In het onderwijs en in de kinderopvang is het verplicht om zo’n verklaring te hebben. Die krijg je niet wanneer je een strafbaar feit hebt gepleegd. Een VOG is in de thuiszorg niet verplicht. Een VOG verplichten is niet de oplossing stelt Rick ter Stege, directeur van werkgeversorganisatie ZorgZijn Werkt. ‘Als er al aangifte wordt gedaan, is het strafbare feit vaak niet ernstig genoeg en wordt de zorgmedewerker niet veroordeeld. Dus kan deze zo een VOG aanvragen en krijgen. Natuurlijk zal zo’n verklaring wel helpen, maar hoeveel mensen vang je er echt mee? Alleen die echt veroordeeld zijn.’

Register

De werkgeversorganisatie zette eind 2014 het Waarschuwingsregister zorg & welzijn op met steun van het Ministerie van VWS. Zorgorganisaties die zich aansluiten bij het register kunnen personeel dat ontslagen is vanwege ontoelaatbaar gedrag (zoals mishandeling en diefstal) en tegen wie aangifte is gedaan voor een periode van 2 of 4 jaar in het systeem zetten. Aangesloten zorgwerkgevers kunnen een sollicitant in het systeem checken.

Kwetsbare ouderen

Het register was er eind 2014 nog alleen in de regio Haaglanden, maar inmiddels sluiten zorgorganisaties in de VVT, GGZ en gehandicaptenzorg uit het hele land zich erbij aan, vertelt de directeur. ‘Dat kost tijd, want we willen dat de invoering van het register heel zorgvuldig gebeurt en dat werkgevers goed begrijpen en kunnen uitleggen hoe je het register gebruikt.’

Het is belangrijk dat zorgorganisaties zich bij het waarschuwingsregister aansluiten, vindt Ter Stege. Om te voorkomen dat kwetsbare ouderen slachtoffer worden. En ja, dat kost geld. Voor een grote zorgorganisatie (meer dan 2000 fte) kost dat 3250 euro per jaar. ‘Een ontslagzaak kost veel meer’, zegt Ter Stege. ‘Bovendien kun je de Ziggo Dome vullen met het aantal zorgmedewerkers dat jaarlijks cliënten berooft. Dat moeten we tegengaan.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. natuurlijk is de VOG alleen niet voldoende om de problemen de wereld uit te helpen. niet alleen om de beschreven redenen, maar misschien nog wel meer omdat het een veel te grof instrument is. bij het niet afgeven van een VOG worden immers de redenen waarom die verklaring niet wordt afgegeven niet inzichtelijk gemaakt. en dus krijgt bijvoorbeeld iemand die als jonge vandaal veroordeeld is nog jaren later geen VOG, met grote gevolgen voor zijn opleidingskansen en zijn kansen op werk. ook een register zal maar een deel van de potentiële ‘daders’ afvangen.
    we zullen zowel op vertrouwen als op kwaliteiten moeten blijven letten. en niet te veel bezuinigen op geld voor contactmomenten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.