Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkorte opleiding medisch specialist van tafel

De aanvankelijk geplande verkorting van de opleidingsduur voor medisch specialisten met 1 tot 2 jaar is van tafel. Het ministerie van VWS gaat na overleg met specialisten en ziekenhuizen akkoord met een lagere bezuiniging op de opleiding. In plaats van 270 miljoen euro moet er nu 218 miljoen euro worden bezuinigd op de opleiding voor specialist.
Verkorte opleiding medisch specialist van tafel
Foto: ANP

De bezuinigingsmaatregelen uit de nieuwe afspraak worden op verschillende manieren gerealiseerd. Naast de generieke korting van 2 procent op de opleidingsvergoedingen in 2013, ontvangen de algemene ziekenhuizen tot 2017 geleidelijk minder geld voor specialisten in opleiding (aios). Daarnaast zal het aantal opleidingsplaatsen voor medisch specialisten worden gereduceerd en de medisch specialistische vervolgopleiding op individuele basis worden ingekort.

 

Sneller opleiden

Opleiders gaan in dit akkoord hun best doen om specialisten op individuele basis sneller op te leiden. Dit willen ze doen door het schakeljaar met de opleiding tot basisarts beter te benutten. Ten tweede door studenten vrij te stellen van al verworven competenties in de medisch specialistische vervolgopleiding. En ten slotte door ervoor te zorgen dat de studenten sneller de benodigde competenties kunnen vergaren.

 

Getekend

De overeenkomst is ondertekend door de koepels NFU, NVZ, STZ, GGZ Nederland, OMS, De Jonge Orde, LVAG en het CGS van de KNMG.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.