Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vermogenstoets AWBZ van de baan

Redactie Zorgvisie
Mensen die AWBZ-zorg krijgen, hoeven daarvoor niet hun bankrekening aan te spreken. De vermogenstoets die staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid wilde invoeren, is van de baan.
Vermogenstoets AWBZ van de baan

Dat hebben de regeringspartijen gisteren afgesproken, zo bevestigen ingewijden. Het gat in de begroting dat ontstaat door het schrappen van de vermogenstoets wordt onder meer gevuld met een verhoging van de eigen bijdrage voor mensen met een inkomen vanaf 40.000 euro. Het maximum van 1800 euro zou met 100 tot 200 euro verhoogd kunnen worden. Dit is goed voor tien miljoen euro.

AWBZ en Wmo

Verder leveren lage kosten voor medicijnen (25 miljoen), het niet volledig opmaken van subsidies (15 miljoen) en bestrijding van fraude nog geld op. De kosten voor geneesmiddelen lopen terug omdat verzekeraars van sommige medicijnen alleen nog de goedkoopste variant vergoeden. Vanaf 1 juli 2009 had de vermogenstoets in de AWBZ en de Wmo 40 miljoen euro in het laatje moeten brengen, de volgende jaren 80 miljoen. Onder aanvoering van regeringspartij CDA verzette de Tweede Kamer zich tegen de vermogentoets omdat dit spaarzaamheid zou afstraffen en vooral lagere en middeninkomens zou treffen. Volgens Bussemaker ging het overigens slechts om een geringe verhoging van de eigen bijdrage, die het vermogen grotendeels intact liet. Daarom sprak ze ook liever niet over een vermogenstoets. Van opeten van het eigen huis, was in haar ogen geen sprake. (ANP)

Lees ook:

Tweede Kamer is tegen vermogenstoets

Begrotingsdebat in teken van markt

Bezuinigingen in AWBZ worden niet uitgesteld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.