Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veroordeelde jongere moet lang wachten op psychische hulp

Redacteur Zorgvisie
Jongeren die op basis van een uitspraak van de rechter psychische hulp moeten krijgen, moeten lang wachten. De wachttijden voor deze groep kunnen oplopen tot meer dan een jaar. Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van een rondgang onder aanbieders van de jeugdzorg.
Jeugdggz-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Dat er wachtlijsten zijn in de jeugdzorg is al langer bekend, maar nu blijkt ook dat jongeren die een psychische behandeling krijgen opgelegd door de rechter in verschillende gemeenten niet direct terechtkunnen bij een instelling. Het Openbaar Ministerie, de Raad voor Kinderbescherming en organisaties voor jeugdpsychiatrie bevestigen het beeld tegenover de Volkskrant.

Zorg voor veroordeelde jongere
Het OM vindt dat gemeenten de zorg hoe dan ook moeten regelen als een rechter die aan een jongere oplegt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) meent dat rechters niet altijd weten met welke zorgaanbieders er per gemeente een contract is en of die aanbieders een wachtlijst hebben. Daardoor kan het voorkomen dat jongeren zorg krijgen opgelegd in een gemeente die een lange wachtlijst heeft. Voor jongeren die psychische hulp nodig hebben zijn er al langer wachtlijsten, mede door bezuinigingen, de afbouw van behandelcapaciteit en een toename van de administratieve lasten voor jeugdzorgaanbieders. De verschillende partijen laten weten dat er na de zomer zal worden overlegd over mogelijke oplossingen.

Geestelijke gezondheidszorg
De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. >>Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.