Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuis weigert euthanasie

De zelfdoding van een tachtigjarige verpleeghuisbewoonster heeft geleid tot de arrestatie van haar zoon en een hulpverlener van Stichting Vrijwillig Leven (SVL). Verpleeghuis Eugeria (Almelo) had haar euthanasieverzoek afgewezen.
Verpleeghuis weigert euthanasie

De zoon en de hulpverlener zijn na twee nachten vrijgelaten omdat ze niet verdacht worden van actieve euthanasie, maar van hulp bij zelfdoding. “Iedereen denkt: het is een protestants-christelijk verpleeghuis, dus ze zullen wel tegen euthanasie zijn. Maar wij hebben een euthanasiebeleid. Actieve euthanasie is hier wel eens toegepast”, zegt woordvoerster Ruth Semmekrot. “Dit betreffende verzoek heeft de verpleeghuisarts zorgvuldig onderzocht en aan de hand van de wetgeving afgewezen.” Semmekrot wil vanwege de privacy niet ingaan op de situatie van de vrouw. Volgens vice-voorzitter Jacob Klompstra van de SVL wilde de bedlegerige vrouw al lang sterven. Hij vindt dat het verpleeghuis had moeten doorverwijzen naar een welwillender arts. “Als de verpleeghuisarts zegt: ‘Volgens mij lijdt ze niet ondraaglijk’, blijft iemand daar liggen en kan geen kant op.” Semmekrot stelt daar tegenover dat het mensen vrij staat een andere arts te zoeken. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Links

Euthanasieverklaring wordt ‘verzoek’

Tegen het paternalisme

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.