Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Verpleeghuisbewoners hebben te weinig zeggenschap’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het beleid van de overheid om bewoners van verpleeghuizen meer zeggenschap te geven over de invulling van hun dagelijkse leven, heeft nog weinig opgeleverd.
'Verpleeghuisbewoners hebben te weinig zeggenschap'

Dat concluderen drie patiëntenorganisaties in een onderzoek dat donderdag is gepresenteerd.

Extra wasbeurt

Het is de bedoeling dat bewoners van instellingen, ook binnen de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld zelf kunnen aangeven hoe laat ze gewassen en aangekleed willen worden, dat ze op zondagmorgen bijvoorbeeld naar de kerkdienst willen binnen de instelling, of extra vaak een bad willen nemen.

Keus

Veel bewoners blijken niet eens te weten dat ze zelf kunnen kiezen. In het ene tehuis hebben bewoners bovendien veel meer keus dan in het andere. Het beleid met de zorgzwaartepakketten, zoals het ministerie van VWS de nieuwe aanpak noemt, is in 2009 ingevoerd.

Afhankelijk

Volgens de onderzoekers van de patiëntenfederatie NPCF, het Landelijk Platform GGZ en Platform VG blijken bewoners het moeilijk te vinden om hun wensen kenbaar te maken. Ze voelen zich afhankelijk van het personeel en houden daarom het liefst hun mond. De ondervraagden geven aan vooral meer privacy te willen, meer persoonlijke aandacht als ze die nodig hebben, en meer keuze in de manier waarop ze de dag doorbrengen. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees ook:

Wet douchebeurten geeft praktische problemen

Wet voor douchebeurten en buitenlucht

7 REACTIES

 1. VWS is sluw en wereldvreemd.
  Nu ik zie hoe mijn oude moeder zich moet voegen in het verpleeghuissysteem is het voor mij heel duidelijk: liever dood dan in een verpleeghuis. Terwijl de verzorgenden lief zijn, dat absoluut wel, zie ik mijn moeder steeds minder zichzelf zijn: want wie klaagt…Dus zwijgt zij en zit ze in die rolstoel levend begraven. Vroeger noemden we de hospitalisatie effecten van een instelling. Dat was zo en dat is nog steeds zo.Inmiddels moeten we ons allemaal voegen naar de protocollen die de overheid en zorgverzekeraars ons allen opleggen. In een intramurale instelling is dat natuurlijk schadelijker dan extra muraal.

 2. Lees alle reacties
 3. Helaas moet ik constateren dat in de Verpleeghuizen de ZZP,s geheel niet of nauwelijks bijgesteldt worden. In de praktijk kan dit betekenen dat iemand die tijdelijk van aard of permanent ziek{er} is geworden en meer hulp nodig heeft uiteindelijk wel krijgt{minimaal} maar vanwege het niet tijdig bijstellen het personeel daar niet op aangepast wordt of kan worden.Voorbeeld: revalidant, gaat binnen 6 weken naar huis, heeft aan circa 45 minuten per dag voldoende, krijgt een zware CVA, met als gevolg o.a. gedragsproblematiek {afasie}, behoeft op zowel mentaal als lichamelijke vlak aanzienlijk meer zorg{hemiparese}, dit wordt niet goed in kaart gebracht, terwijl de zorg verdrievoudigt is ? Tijd om daar eens goed op in te spelen!

 4. Invoering van de ZZP tarieven was een bezuinigingsmaatregel. Dat geldt voor iedere vergoedingsmaatregel op basis van een maximumbedrag per jaar voor een dienst. Met de ZZP tarieven worden zorginstellingen voor een vast bedrag betaald en lopen zij het risico bij overschrijding van het budget. Van een open einde regeling is men over gegaan naar een plafond.
  Dat plafond wordt continue verlaagd. Zorginstellingen knijpen dan ook de zorg steeds meer af. De bewoners kunnen geen kant op, wat de beleidsambtenaren van VWS ook mogen zeggen of denken. Zorginstellingen zoeken door de continue verlaging van het plafond naar extra inkomsten. Zij beschouwen de bewoners van “”hun” tehuizen dan ook als bezit en als portemonnee. De toegang tot zorg wordt de bewoners onthouden. Er vindt een soort “tolheffing aan de poort” plaats, in feite omkoperij. Financieel worden zo de bewoners benadeeld. De korting voor de patiënt moet nu worden afgedragen aan de zorginsteling. We blijven ons daarover boos maken. Clientenraad, zorgkantoor, nza en zorgverzekeraar geven allen niet thuis: “het ligt te gevoelig, we hebben er weet van, sterkte ermee en de groeten”.
  De volgende bezuiniging staat voor de deur: scheiding van zorg en wonen. VWS stelt dat bewoners daarmee meer druk kunnen zetten op verhuurders van woningen/kamers in verzorgingstehuizen/complexen. Indien de verhuurder weigert een betere service of woning aan te bieden kan de bewoner naar een ander tehuis overstappen. Concurrentie tussen verzorgings/verpleeghuizen. Gekker kan je het niet verzinnen gezien de schaarste aan kamers/woningen/tehuizen. Je mag blij zijn als je kan worden opgenomen.
  Idem de zorg component. De bewoner wordt geacht de directie onder druk te zetten voor het verkrijgen van betere zorg op maat. Zo niet, dan staat het de bewoner vrij een andere zorgaanbieder te kiezen. De prakijk van alledag is totaal anders. Is VWS nu wereldvreemd of zeer sluw bezig? Met scheiding van wonen en zorg krijgt VWS wel weer twee knoppen waaraan te draaien: zorgtoeslag en huurtoeslag. De gemeente kan extra cashen middels de WOZ waarde. Ambtenarij en politiek verbazen zich over het stijgend wantrouwen jegens het openbaar bestuur. Dus toch wereldvreemd?

 5. Helaas moet ik constateren dat bewoners die klagen dit niet in dank afgenomen wordt. Dan ben je lastig,een riendelijk woord is er dan niet meer. De teamleiders wimpelen de klachten van de lastige{ zijkerds} van de familie af.Als het je voorland is om dan voortaan uren te moeten wachten voor het toilet, douchen niet of in de middag, er op deze wijze wraak genomen wordt kun je beyer zwijgen. Voor mij als verzorgende ook niet bespreekbaar, dan kun je gan, we houden niet van negatieve mensen!!Mijn beoordeling was dan ook niet om over nar huis te schrijven, opkopen voor clienten, ben je nou gek geworden??? Voor mij later maar geen verpleeghuis, kies liever voor de gevangenis, meer ruimte, beter bejegening.

 6. Heel duidelijk, maar ik denk dat de zorgvrager eerst goede uitleg moet krijgen binnen welk zorgzwaarte pakket de zorg valt. De meeste bewoners hebben geen idee dat de zorg die geleverd mag worden afhangt van het bedrag, dat de instelling krijgt voor de zorgvrager. Zolang de overheid niet meer geld overheeft voor goede zorg, Kunnen we met z`n allen wel meer willen maar zal dit probleem altijd blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.