Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleeghuizen de dupe van nieuwe AWBZ-financiering’

De nieuwe financiering voor de AWBZ zal tot grote tekorten leiden bij verpleeghuizen. Die kunnen niet anders dan minder uren zorg leveren. Dat stelt de brancheorganisatie voor verpleging en verzorging ActiZ.

Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil de AWBZ in 2009 gaan financieren naar zorgzwaarte.

NZa kort tarieven

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceerde onlangs de indicatieve prijzen voor zorgzwaartepakketten (zzp’s). De AWBZ dreigt daardoor twintig procent duurder te worden, waarschuwde Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Bussemaker wil de zzp-financiering echter ‘budgetneutraal’ invoeren. Daarom past de NZa een korting toe van twaalf procent op de tarieven. Volgens ActiZ komen de indicatieve prijzen van verpleeghuizen daarmee onder de kostprijzen. Verpleeghuizen kunnen niet anders dan minder uren zorg geven.

CIZ onderzoekt zzp-scores

De NZa en ZN vermoeden dat zorginstellingen hun zorgzwaarte te zwaar hebben ingeschat. Daardoor zou de nieuwe financiering te duur uitvallen. ZN pleit ervoor om het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) de zorgzwaarte van alle instellingen opnieuw in kaart te laten brengen. Het CIZ onderzoekt de betrouwbaarheid van de zzp-scores.

Structureel tekort

ActiZ wijst erop dat de verpleeghuiszorg nu al jaarlijks structureel 440 miljoen euro tekort komt om verantwoorde zorg te leveren. Dat heeft de NZa vorig jaar uitgerekend. Het kabinet is ook van plan extra geld beschikbaar te stellen, maar hoeveel is nog niet bekend. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.