Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Verpleeghuizen kunnen dementiezorg niet alleen aan

De verpleeghuizen in Nederland kunnen de zorg voor demente ouderen niet meer aan. Daarom moeten familieleden en vrienden een grotere rol krijgen in de verzorging van dementiepatiënten. Dat zeggen drie deskundigen vandaag in De Volkskrant.
Verpleeghuizen kunnen dementiezorg niet alleen aan

Belangenbehartiger voor bewoners van verpleeghuizen Yvonne van Glise, hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers en auteur Anne-Mei The pleiten in het artikel voor meer mantelzorg aan ouderen met dementie. In De Volkskrant reageren de deskundigen op de vraag wat er moet gebeuren om misstanden in de verpleeghuizen tegen te gaan. Anne-Mei The: ‘De zorg voor onze ouder houdt niet op. Ook in een verpleeghuis moeten we naar ze toe, dingen voor ze doen, of die tegen betaling door anderen laten doen. Dat zal echt gewoner worden. Het denken moet veranderen.’ Hoogleraar Hamers van de Universiteit Maastricht zegt: ‘Het verpleeghuis alleen kan de hoge verwachtingen niet waarmaken en dat moeten we beseffen. De burgers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat is gewoon de realiteit.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / © ANP Roos Koole)

Lees meer:

‘Staatssecretaris ziet mantelzorger als gratis professional’

Actie voor betere arbeidsvoorwaarden verpleeghuissector

‘Verpleeghuisbewoners kunnen vaker naar wc’

14 REACTIES

 1. cijfer kan ik niet geven.
  ik ben een zorgvrager en wat ik wel merk is dat het meer om paieren gaat en geld ,dan
  de mens.
  dus terug naar de basis terug naar de zorg.Wat het ik aan het zorgkantoor, CAK, CIZ.de lijnen zouden korter moeten dan bespaart men al heel veel.

 2. Lees alle reacties
 3. @ Miek. Dat de bureaucratie verminderd kan worden, ben ik het mee eens. En wellicht enkele managers eruit kan geen kwaad. Maar zonder management is het gewoon niet te doen. We kunnen niet allemaal als kip zonder kop rondrennen. Er moet coordinatie zijn. Daarbij wordt de graaiers aangepakt door de WNT. Dat het zorgpersoneel meer salaris moet verdienen kan ik me uiteraard wel in vinden. Maarja ik heb begrepen dat ons salaris marktconform is dus dat er geen bovenmarkt stijging in zit. We krijgen namelijk elk jaar een stijging die gelijk is aan die van de markt (zie ova convenant). Dus ik ben het eens met dit artikel dat mensen ook deels meer voor hun ouderen moeten zorgen. Ik kook bijvoorbeeld 1 keer per week voor mij moeder en eet dan samen met haar. Mijn 3 broers doen dat ook en dan is er toch 4 van de 7 dagen meer menselijk contact met haar ipv dat een van mijn collega’s dat moet doen. Dus Miek, ik hoop dat mensen dit begrijpen en zelf de mouwen opstropen.

 4. hoezo kunnen ze de zorg niet aan?
  dat men het zorgpersoneel maar eens financieel opwaardeert, het management eruit gooid ,de bureaucratie verminderd ,de graaiers aanpakt dan blijft er geld over om goede zorg te verlenen.
  hoezo meer mantelzorg, man en vrouw moet werken ,hebben al geen tijd om kinderen naar behoren op te voeden,daarbij sosiale contacten onderhouden en dan ook nog mantelzorg verlenen?.

 5. Hieronder een lijstje van de cursussen die vandaag worden aangeboden op de emailpagina van zorgvisie.
  Niemand heeft door dat aasgieren (cursusbureaux) ook een flinke graan mee willen pikken uit het miljardenbudget van de zorg. En dat gaat zo al jaren. Als al die vele honderdduizenden uren (die nu geen enkele zin hebben, want het wordt eerder slechter dan beter)naar de dementenzorg gaan, zijn die arme mensjes gered en hoeven er vanuit de zorg geen miljoenen/miljarden naar die aasgieren in grijze pakken en mantelpakjes te gaan.
  Ook de zorg kent alleen maar eenvoudige problemen
  Voor zorgmanagement en bedrijfsvoering
  Uw BHV snel en zorgeloos regelen?
  Hoe vitaal is de Nederlandse gezondheidszorg
  Houd zorgkosten in de hand
  Veilig werken met voedsel
  De praktijk van zelfsturende teams
  Zorg van dichtbij meemaken
  Patiëntveiligheid, niet morgen maar vandaag
  Capaciteits- en personeelsplanning
  e-HRM onmisbaar voor zorginstellingen
  Een ondernemende aanpak in de zorg
  Specialist in klachtenbemiddeling

 6. Anne, je vergeet dat er steeds meer mensen zorg nodig hebben denk ik. Ik denk dat we eerst eens moeten kijken waar we geld aan uitgeven in de zorg. Waar trekken we de grens. Mag een mens nog sterven hier, moeten we ten koste van alles kinderen krijgen, weg met alternatieve kwakzalverij en zorg. Ook als dit bij te verzekeren is is dit te duur.

 7. In Nederland zijn we gezegend met een grote groep betrokken mantelzorgers en vrijwilligers die, samen met hard werkende professionals, dagelijks veel hulpvragende mensen zorg en welzijn bieden. De realiteit is ook dat de hulpvraag steeds intensiever wordt. Ook lijkt het dat een kleiner wordende groep cliënten van zorginstellingen een beroep kan doen op hun sociale netwerk voor een bijdrage aan hun welbevinden. Daarbij komt dat we onze Euro maar een keer kunnen uitgeven en we meer wensen en noden hebben, dan zorg alleen. Op al deze ontwikkelingen is niet helemaal voorzien in het verleden. Te wijzen naar verantwoordelijken in het verleden, maakt de situatie niet anders. Het afschaffen van management, zal financieel iets helpen, maar is uiteindelijk een druppel op de gloeiende (zorgbudget-)plaat, los van dat je niet alle managementtaken kan missen. Er moet dus wat gebeuren. De dialoog aan gaan over wat ieders verantwoordelijkheden zijn en waar grenzen liggen, is dus toe te juichen. Daarbij zullen we rekening moeten houden dat de omslag in denken en handelen tijd zal kosten. De groei naar de huidige situatie heeft zo’n 50 jaar geduurd. Ik denk dat we aan de vooravond staan van een nieuwe (zorg)werkelijkheid. We zullen rekening moeten houden met een maatschappelijke en organisatorische omslag die meerdere jaren in beslag zal nemen.

 8. @ Thomas. Mooi gezegd. Het zou inderdaad mooi zijn als mensen zich interesseren voor hun eigen ouderen en daar tijd voor vrijmaken. Overigens ben ik het ook met @ Jan eens dat mantelszorgers nu soms al overbelast zijn. Dit houdt dus in dat meer mensen hun mouwen moeten opstropen en niet dat de huidige mantelzorgers meer moeten doen. Daarnaast mag de bureaucratie zeker worden aangepakt. Ik hoop dat zorginstellingen daar eens iets aan gaan doen. Dus het is niet een keuze van of/of maar en/en.

 9. Goed punt Melissa, gelukkig ook een inhoudelijk bericht dat niet copy-paste onder ieder bericht wordt geplaatst waarin met klaagt over bezuinigingen, topsalarissen en een onbekwame regering. Het probleem zit hem erin, en dat wordt in bovenstaand artikel ook enigzins uiteen gezet, dat we te veel verwachten van en kijken naar de overheid. Maar hoe normaal is het om te denken dat de maatschappij betaald voor het praatje met onze ouders, hun rondje lopen of de activiteiten die ze ondernemen, terwijl het grootste deel van de mensen hun nek niet omdraait voor de eigen familie en ’te druk’ is met zichzelf om deze aandacht zelf te bieden. Moet de maatschappij betalen voor de desinteresse van mensen in hun eigen ouders. En hebben mensen recht om op kosten van de maatschappij koffie te drinken en te wandelen? Dat krijgen de ouderen die thuis wonen toch ook niet? Moeten we niet terug naar een systeem waarin je in verpleeghuizen mag rekenen op goede medische zorg, zonder dat de overheid verantwoordelijk wordt voor het hele leven van de client?

 10. Ach ja ze kunnen ook beter topmanagers topsalarissen geven en de familie het werk laten doen. Nederland geeft gul aan banken Griekenland en andere buitenlandse projecten en laat het eigen volk het zelf maar oplossen. Het wordt tijd voor nieuwe sociale verkiezingen.

 11. @ Anne. Bezuinigen in de zorg? We gaven in 2010 € 60 miljard uit aan de zorg en in 2015 is dat € 75 miljard. Dat is dus € 15 miljard meer! Dat in tijden waar we flink bezuinigen € 18 + € 12 = € 30 miljard in 5 jaar tijd. We bezuinigen dus op alles behalve de zorg! Als de uitgaven in de zorg groeien zoals de afgelopen 10 jaar dan kunnen we in 2020 geen onderwijs, politie en justitie betalen. Zet dit door naar 2030 dan hebben we ook geen AOW meer. Dan gaat al het geld naar de zorg. Ongelofelijk dat zo weinig mensen dit zien. Ik ben het wel eens met Anne dat sommige staatsmannen bezig zijn met kinderachtige spelletjes. Ze hebben namelijk niet de ballen om te bezuinigen op de zorg, omdat ze dan domme kiezers verliezen. Hopelijk heeft het volgende kabinet wel de ballen om de zorg te hervormen!

 12. @ Anne. Bezuinigingen in de zorg? In 2010 gaven we € 60 miljard uit aan de zorg en dadelijk in 2015 € 75 miljard. We geven dus € 15 miljard meer uit aan de zorg in tijden dat er € 18 + € 12 = €30 miljard euro wordt bezuinigd in 5 jaar tijd. We bezuinigen op alles behalve de zorg. Als de stijging doorzet naar 2020 hebben we geen geld meer voor onderwijs, politie en justitie. Zet het door naar 2030 dan hebben we geen AOW meer. Echt ongelofelijk hoe weinig mensen dit zien. In Den Haag zouden ze eens de ballen moet hebben om minder geld uit te geven aan de zorg ipv altijd meer om zo niet te veel kiezers kwijt te raken.

 13. Tja, bezuinigingen in de zorg. Weer opnieuw loze beloften. De nu en in de toekomst betreffende burgers hebben al betaald voor hun ouderenzorg in welke vorm dan ook en zij hadden vertrouwen in de beloften van welke regering dan ook. Nu moeten zij bloeden voor de onnozelheid van onze staatsmannen tot nu toe en hun kinderachtige spelletjes waar ze ook nog eens duur voor betaald kregen. Enne Oh ja, wij als burgers moeten dat gewoon logisch vinden, snappen en ONZE verantwoording nemen. Ja,ja.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.