Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuizen plannen tienduizend extra werknemers in

Het is verpleeghuizen gelukt om kwaliteitsplannen te maken die samen het beschikbare budget van 600 miljoen euro invullen. In de plannen is de inzet van ruim tienduizend extra fte aan extra zorgpersoneel opgenomen.
Ouderen Geld Adobestock 660 630x420

Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de kwaliteitsplannen voor 2019 door Zorgverzekeraars Nederland. Het budget van minister de Jonge van VWS is voornamelijk bedoeld voor het aantrekken van extra personeel.

In december 2018 bleek dat veel verpleeghuizen nog geen plannen hadden ingeleverd. Dat kwam doordat het maken van de plannen veel afstemming vergde en omdat het moeilijk is personeel te vinden. Het extra geld voor verpleeghuizen moet voor 85 procent naar extra personeel gaan. De resterende 15 procent mag naar andere zaken, zoals technologie en e-health. Hoe zorgaanbieders de 85 procent invullen verschilt. Sommigen zetten in op behandelaars of op gastvrouwen, weer anderen op personeel met niveau-2. Het moet in ieder geval resulteren in meer handen aan het bed. Zorgorganisaties moeten de mensen dit jaar echt aannemen.

Medewerker mooie dag

Uit de voorbeelden die Zorgverzekeraars Nederland noemt blijkt dat verpleeghuizen creatief te werk zijn gegaan om die extra handen te werven. Bijvoorbeeld door personeel aan te nemen zonder zorgachtergrond. Livio uit Twente heeft een ‘medewerker mooie dag’ in het leven geroepen. Iemand die meer tijd en aandacht kan geven aan cliënten, maar die niet persé een zorgachtergrond hoeft te hebben.

Omgaan met dementie

Merwedelanden in Dordrecht is er als een van de eerste in geslaagd om al extra FTE’s aan te nemen, waaronder de inzet van geriatrisch verpleegkundigen. Deze trainen mantelzorgers, familie maar ook personeel van deze aanbieder op omgaan met dementie. Dit maakt dat ze veel meer persoonsgerichte zorg kunnen bieden richting klanten.

Chip in wasmerkje

Zorgaanbieders hadden graag meer ruimte gehad om te kunnen bepalen welke investering nodig is bij een bepaalde context. De 85-15 verhouding staat redelijk vast, hiervoor zijn richtlijnen opgesteld in het programmaplan ‘Thuis in het verpleeghuis’. Uit de inventarisatie blijkt dat technologie vooral wordt ingezet om personeel te ontlasten. Zoals het idee van Hilverzorg in Hilversum om kleine chips te plaatsen in wasmerkjes. Daarmee kun je voor bewoners die dwalen bijvoorbeeld bepaalde deuren open of gesloten houden. Maar ook de inzet de Smart Glazz door de Argos Zorggroep.  Door een koppeling met een iPad kunnen mantelzorgers op afstand door een professional worden ondersteund bij de verzorging van hun naaste.”

Rode draad

Zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor de verdeling van de extra gelden.  Naar aanleiding van de ingediende plannen gaan zorgkantoren een ‘lerend netwerk’ creëren. Ook halen ze de komende tijd gezamenlijk een rode draad uit de plannen en verzamelen ze goede voorbeelden. Daarnaast zullen zorgkantoren de aankomende jaren ‘in dialoog blijven’ met zorgaanbieders om zicht te houden op de realisatie van de plannen en de daadwerkelijke inzet van meer personeel.

Op dit moment zijn zorgkantoren en zorgaanbieders in gesprek over de plannen. De afspraken worden voor 1 april vastgelegd in een overeenkomst en ingediend bij de NZa.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.