Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleeghuizen worden niet gekort’

Verpleeghuizen worden helemaal niet gekort bij de invoering van de nieuwe AWBZ-financiering. Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker van VWS in haar antwoord op kamervragen van SP-parlementariër Rosita van Gijlswijk.

Van Gijlswijk stelde haar vragen naar aanleiding van berichtgeving in ZorgVisie dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een korting toepast van twaalf procent op de nieuwe AWBZ-tarieven, omdat de AWBZ anders te duur wordt.

Budgetneutraal

Maar Bussemaker wijst erop dat de nieuwe tarieven nog slechts indicatief zijn. De berekening van de NZa is gebaseerd op de zorgzwaarteopgave van zorgaanbieders. Die wordt nog bijgesteld door het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). “Een neerwaartse aanpassing betekent niet dat er gekort wordt op de prijzen”, schrijft Bussemaker. De overgang naar de zorgzwaartefinanciering moet budget neutraal gebeuren.

Zorgzwaartefinanciering

Bussemaker is het eens met Van Gijlswijk dat verpleeghuizen niet de dupe mogen worden van de zorgzwaartefinanciering. Wel wijst ze erop dat bij de herverdeling van middelen altijd instellingen zullen zijn die erop vooruitgaan en instellingen die erop achteruitgaan. Maar de overgang zal zorgvuldig en geleidelijk zijn, belooft Bussemaker. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.