Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleeghuizen worden verplicht eten weg te gooien

Verpleeghuizen houden zich aan hygiëneregels en daarom gooien medewerkers veel voedsel weg. Dat stelt brancheorganisatie ActiZ onder andere in reactie op het onderzoek dat Jan Slager van omroep Max vorige week presenteerde. Wat ActiZ betreft is het onderzoek van Slagter een versimpeling van de werkelijkheid.
verpleeghuis
Foto: ANP/Desiree Schippers

‘Omroep Max baseert zijn uitspraken op onderzoek van adviesbureaus die hun geld verdienen met adviezen over besparingen en dus belang hebben om zaken sterk te poneren’, schrijft de brancheorganisatie. ‘Eten weggooien is inderdaad zonde, maar ActiZ herkent zich niet in de hoge percentages van het aangehaalde onderzoek. Daarnaast overlappen de verschillende onderzoeken elkaar op deelterreinen, waardoor mogelijke besparingen dubbel worden geteld’

Net als thuis

ActiZ stelt dat er inderdaad eten wordt weggegooid. ‘Uit voorzichtigheid bijvoorbeeld. Rondom eten gelden namelijk veel hygiëne regels. Een pak melk dat bij de lunch wat langer open op tafel heeft gestaan, wordt niet opnieuw gebruikt. Al zou je dat als sterk, gezond persoon bijvoorbeeld wel doen. Ook warm eten dat blijft staan, mag een volgende dag niet opnieuw opgewarmd worden. ‘In de regel’ gooien zorgorganisaties dus eten weg. Als we willen dat verpleeghuizen ‘net als thuis zijn’, dan passen deze regels daar niet meer bij. Thuis drinken we de melk toch ook gewoon op?’ ActiZ pleit er langer voor om dit soort regels af te schaffen.

Debat

De brancheorganisatie schrijft ten slotte benieuwd te zijn naar het verpleeghuis dat Slagter in 2016 wil starten. ‘Wellicht komt hij dan ook dilemma’s tegen op allerlei terreinen. Wij leren graag van ieder initiatief om de zorg te verbeteren en volgen het plan van de heer Slagter dan ook graag. Daarbij willen wij dat het echte debat over verpleeghuiszorg gevoerd wordt. Wat mogen en kunnen we van de zorg in verpleeghuizen verwachten? Dát moeten we met elkaar bespreken.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.