Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundigen: ‘Ik zou altijd aangifte doen’

Mark van Dorresteijn
Meer dan tachtig procent van de verpleegkundigen zou ook aangifte hebben gedaan, wanneer zij betrokken zouden raken bij een incident zoals in het UMC St Radboud eind januari. Dat blijkt uit een onderzoek van Nursing onder ruim honderd verpleegkundigen.
Verpleegkundigen: 'Ik zou altijd aangifte doen'

Ongeveer dertien procent van de verpleegkundigen in het onderzoek zou geen aangifte doen wegens angst voor wraakacties. Drie procent meent dat ‘dit soort dingen’ bij het werk horen en doet eveneens geen aangifte.

Bedreigingen UMC St Radboud

Aanleiding voor het onderzoek is het incident in het UMC St Radboud waar medewerkers van de spoedeisende hulp verbaal bedreigd werden door twee jongens van 18 en 19 jaar. Twijfel om aangifte te doen ontstond uit angst voor represailles van de daders. Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken stelde het “heel erg te vinden als er geen aangifte gedaan zou worden uit angst voor de daders. Het is onacceptabel als de daders hun straf ontlopen”. Dat het uiteindelijk lastig is om de namen van de aangevers onbekend te houden, erkent de minister. “Desondanks moeten hulpverleners en anderen die slachtoffer worden van bedreiging of erger, zo veel mogelijk worden gestimuleerd daarvan aangifte te doen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Weblog: Aangiftes

Aangifte bedreiging UMC St Radboud

Radboud overlegt met OM over aangifte bedreiging

Politiek bezorgd om veiligheid van zorgpersoneel

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Door de “verhuftering in de maatschappij” wil ik nu juist heel graag in de zorg werken. Ik heb jarenlang in een winkel gewerkt en daar ben ik letterlijk ziek geworden van het hufterige gedrag die klanten, collega’s (provisie) en de angsten dat je beroofd zou kunnen worden. Iderdaad winkels worden beter beveiligd dan openbare voorzieningen en dat mag niet. Maar ik zie wel dat er een opkomst is van samenwerking tussen politie, beveiliging en zorg.
    Twee jaar geleden was ik zelf patient in een GGZ ziekenhuis (ben nu stabiel) en ik voelde me er veilig en kwam tot rust, is afhankelijk van de afdeling.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik schrik als ik lees dat sommige bestuurders uit angst voor het imago van hun instelling de medewerkers onder druk zetten om geen aangifte te doen. Mensen: ga altijd aangifte doen en kies p/a je werkadres. Het kan en moet, wat je bestuurder er zelf ook van wenst te vinden.

  4. Je moet Altijd Aangifte doen als werker in de Zorg ( & Andere Hulpverleners !) Je kunt als Ziekenhuis/ Politie / GGD /Brandweer etc. altijd Aangifte doen en je hoeft je naam en adres niet op te geven. Je werkgever is op dat moment verantwoordelijk en Die Vertegenwoordig je. OM ga aan de slag !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.