Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen kunnen niet rekenen

De rekenvaardigheid van Nederlandse verpleegkundigen is zorgwekkend. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen concluderen dit naar aanleiding van de resultaten van een rekentest onder verpleegkundigen van vier Noord Nederlandse ziekenhuizen. Slechts 1,6 procent van de deelnemers aan de test kon de vragen foutloos beantwoorden.

Gevaarlijk

De onderzoekers zijn van mening dat het slechte rekenen kan leiden tot gevaarlijke situaties op de afdelingen.

Volgens Francis Bolle, senior beleidsadviseur van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) is er sprake van een groot probleem. “Het was al langer bekend dat veel rekentoetsen onvoldoende werden gemaakt, maar dat waren signalen. Nu is het ook door onderzoek aannemelijk geworden.”

Beneden de maat

De beleidsadviseur vermoedt dat verpleegkundigen vroeger vaker moesten rekenen en daardoor routine ontwikkelden. Nu komt medicatie al kant-en-klaar op de afdeling waardoor de routine verdwijnt. Bovendien krijgt V&VN berichten dat het niveau van de instromende leerling-verpleegkundigen steeds lager wordt. Dat komt doordat de rekenvaardigheid van leerlingen op vmbo opleidingen beneden de maat is. Ook de leraren zouden er niet goed rekenles geven.

Sancties

Op 12 juni komt V&VN samen met andere partijen met een plan van verplichte interventies om de patiëntveiligheid te vergroten. Iedere verpleegkundige wordt verplicht om jaarlijks een rekentoets te doen. Bolle: “Aan die rekentoets zijn consequenties verbonden. Wie een onvoldoende behaalt, mag bepaalde handelingen op de afdeling niet meer uitvoeren en moet die dus door een collega laten doen.”

Kwaliteitsregister

V&VN werkt aan een kwaliteitsregister voor verpleegkundigen en verzorgenden. Hierin krijgt iedereen die is ingeschreven een portfolio waarin komt te staan welke scholing is doorlopen. Ook de resultaten van de jaarlijkse rekentoetsen worden vermeld.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Bij de basiszorg gaat het al mis’

‘Verpleegkundigen handelen op eigen houtje’

Zorgpersoneel bundelt krachten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.