Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verschillen in ligduur kleiner

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen groeien naar elkaar toe op het gebied van ligduur. Het aantal ligdagen zal nog verder dalen, voorspelt adviesbureau Coppa Consultancy in de Ligduurmonitor 2012.
Verschillen in ligduur kleiner
Foto: rgbstock/Jascha Hoste

Voor het onderzoek keek het adviesbureau naar de jaarverslagen van ziekenhuizen over 2012. Van alle ziekenhuizen scoorde het Zaans Medisch Centrum het best met een gemiddelde ligduur van 2,33 dagen. Het beste topklinische ziekenhuis is het Deventer Ziekenhuis met een gemiddelde van 2,43 dagen. Het Leids UMC is het beste academische ziekenhuis met 2,94 dagen. Gemiddeld hadden alle ziekenhuizen een score van 2,84 dagen. Dat is 4,7 procent lager dan in 2011, toen lag het aantal nog op 2,98 dagen.

Grootste verkorting

De grootste reductie van ligdagen is te vinden bij het UMC Groningen. Zij wisten het aantal sinds 2008 terug te brengen met 35,2 procent. Het Haga Ziekenhuis is met 27,9 procent het beste topklinische ziekenhuis. De Saxenburgh Groep reduceerde het aantal ligdagen met 32,7 procent en is daarmee het beste perifere ziekenhuis. Gemiddeld genomen wisten alle ziekenhuizen in vijf jaar tijd (2008-2012) een reductie te realiseren van 19 procent.

Causaal verband

De verbeteringen komen volgens het onderzoeksbureau waarschijnlijk door verbeterde logistiek in ziekenhuizen. Een verband tussen winstmarges, uitgevoerde behandelingen en ligduur kan niet gemaakt worden.

Verdere daling mogelijk

Coppa denkt dat de ziekenhuizen het volgend jaar nog beter zullen doen en voorspelt dat het gemiddelde voor 2013 neerkomt op 2,70 dagen. Over vijf jaar, in 2017, zal het verschil tussen de tien beste en tien slechtste ziekenhuizen nog een halve ligdag zijn. In 2008 was dat nog anderhalve dag en in 2012 één dag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.