Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verslaafdenopvang Winnersway moet dicht

Mark van Dorresteijn
De omstreden verslaafdenopvang Winnersway in Leiden moet dicht. Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS vandaag besloten. De opvang had twee weken de tijd gekregen de zorg op orde te brengen, maar is daar niet in geslaagd, oordeelt de staatssecretaris.
Verslaafdenopvang Winnersway moet dicht

Haar geduld met Winnersway is op. Dat laat Bussemaker in een brief weten aan de Tweede Kamer. De instelling krijgt acht dagen de tijd om de cliënten elders onder te brengen en moet dan dicht. Winnersway mag pas weer open als de instelling alsnog voldoet aan de eisen die Bussemaker had gesteld. De opname van nieuwe cliënten moest verbeteren en de instelling moest beter samenwerken met huisartsen, ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg.

Kwaliteit niet snel genoeg omhoog

Winnersway had weliswaar net met een huisartsenpraktijk afgesproken te gaan samenwerken, maar voor Bussemaker komt dat te laat. Als de instelling weer open gaat, zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de opvang scherp in de gaten gaan houden. De inspectie had Winnersway dit voorjaar al te verstaan gegeven dat de kwaliteit van de zorg snel omhoog moest, maar dat schoot niet echt op. (ANP)

Lees ook:

Misstanden bij Verslaafdenopvang Winnersway

Bussemaker: Standaardindicaties per 2011

VNG: Bussemaker stelt gemeenten in kwaad daglicht

1 REACTIE

  1. Leidsch Dagblad 09-12-2009
    VORDERING OP WINNERSWAY DREIGT
    RIJK LONKT NAAR GELD OPVANG
    Door Silvan Schoonhoven
    LEIDEN – De Leidse verslaafdenopvang Winnresway, die op last van de staatssecretaris is gesloten, moet mogelijk het onterecht ontvangen gemeenschapsgeld terugbetalen.
    Een woordvoerster van het Leidse zorgkantoor kan nog niet zeggen om hoeveel geld het zou gaan bij een eventuele terugvordering op het omstreden afkickcentrum aan de Turlooislaan. „We moeten eerst de eindafrekening opstellen.”
    Winnersway ontving via het zorgkantoor dit jaar 1,1 miljoen euro uit de pot voor bijzondere zorg (Awbz). Een deel daarvan is doorgesluisd naar het aan de opvang gelieerde kerkgenootschap OCN in plaats van dat het aan de verslaafdenzorg werd besteed. Voormalig directeur Jan Piet stelde dat er in totaal ruim twee ton naar de kerk verdween onder noemers als ‘inkoop geestelijke zorg’, ‘detachering’ en ‘giften’.
    Het zorgkantoor heeft het contract voor dit jaar en het volgend jaar ontbonden, zodat Winnersway inmiddels geen gemeenschapsgeld meer ontvangt. De staatssecretaris heeft de wettelijke erkenning van de opvang ingetrokken. Winnersway zelf heeft tot het laatste moment volgehouden dat het snel aan de eisen zou voldoen. De opvang balanceert echter op de rand van faillissement en heeft inmiddels helemaal geen inkomsten meer, „Wij zijn niet op de hoogte van een eventuele doorstart van Winnersway”, zegt een woordvoerster van het zorgkantoor. „We zullen dat ook niet stimuleren.”
    VERSLAAFDEN ONDERDAK
    De omstreden opvang is inmiddels gesloten, zoals staatssecretaris Bussemaker had bevolen nadat duidelijk werd dat de kwaliteit zwaar onder de maat was. De zeventien klanten van verslaafdenopvang Winnersway zijn daar weg en ze hebben elders onderdak gevonden. De gasten zijn ondergebracht bij ondermeer de crisisopvang van daklozenopvang De Binnenvest en bij de Katwijkse stichting Zout. Voormalige Winnersway-gasten melden dat de leiding nog contact met hen zoekt, onder meer met het aanbod om ‘hun financiële zaken te regelen.’ Gasten krijgen te horen dat de negatieve publiciteit rond Winnersway het werk is van ‘de duivel’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.