Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verslavingszorginstellingen vormen samen Verslavingskunde Nederland

Redacteur Zorgvisie
Acht instellingen voor verslavingszorg vormen samen Verslavingskunde Nederland. Vanuit dit nieuwe netwerk willen ze hun behandelbereik vergroten en de behandelresultaten verbeteren, melden ze.
Foto: AdobeStock

De instellingen VNN, Novadic-Kentron, Jellinek Tactus, Mondriaan, IrisZorg, Brijder en Antes hebben zich bij het netwerk aangesloten. Ook het Trimbos Instituut, GGZ Nederland, Resultaten Scoren en de cliëntenvertegenwoordiging Stichting het Zwarte Gat maken deel uit van Verslavingskunde Nederland.

Doel Verslavingskunde Nederland

Verslavingskunde Nederland wil meer mensen met verslavingsproblematiek sneller, efficiënter en effectiever behandelen, meldt het netwerk. ‘Een van de belangrijkste speerpunten is het verlagen van de drempel naar verslavingszorg door krachtige profilering en het doorbreken van stigma’s rondom verslaving, onder andere door de inzet van ervaringsdeskundigen’, schrijft Verslavingskunde Nederland. ‘Daarnaast wordt ingezet op preventie en vroegsignalering, veiligheid en continue verbetering van kwaliteit en (kosten)effectiviteit van de behandelingen en het stimuleren en ondersteunen van opleiding, onderzoek en innovaties.’

Stigma’s rond verslavingskunde

Volgens de betrokken partijen zijn er nog veel stigma’s rondom verslaving, waardoor mensen niet bij een verslavingszorginstelling aankloppen tot het echt niet anders kan. Ongeveer drie procent van de mensen met een verslavingsprobleem is daarvoor ook daadwerkelijk in behandeling, meldt Verslavingskunde Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.