Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verstandelijk gehandicapten moeten meer bewegen’

Annelies Vermeulen
Verstandelijk gehandicapten boven de 50 jaar zijn sneller oud dan mensen zonder beperking en zouden fitter moeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum. Volgens de onderzoekers zijn de gehandicapten qua gezondheid 15 jaar 'ouder' dan andere leeftijdgenoten.
'Verstandelijk gehandicapten moeten meer bewegen'

“Uit de analyses blijkt dat kwetsbaarheid in de populatie met verstandelijke beperkingen al in de leeftijdsgroep 50-64 jaar even vaak voorkomt als in de algemene 65-pluspopulatie”, zegt Heleen Evenhuis, hoogleraar geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten bij het Erasmus MC. “Boven de 65 jaar neemt dat nog fors toe. Mogelijk vormt dit een verklaring voor het idee van ‘eerder oud’.” De helft van de 50-plussers met verstandelijke beperkingen woont op locaties waar zorg geboden wordt op het niveau van een verzorgings- of verpleeghuis. In de algemene 65-pluspopulatie is dat maar 6 procent.

Methode

Het probleem is volgens de onderzoekers dat veel gehandicapten zelf geen of weinig verantwoordelijkheid kunnen dragen voor hun eigen gezondheid. Ze hebben daarom een methode ontwikkeld die de mensen aan het bewegen moet krijgen: drie keer per week, acht maanden lang. Volgens de onderzoekers vinden de meeste deelnemers het heel leuk om te doen. Volgens hen is het belangrijk dat ook de activiteitenbegeleiders gecoacht worden.

Instellingen

Het Erasmus MC heeft het onderzoek uitgevoerd samen met drie instellingen voor gehandicaptenzorg: Ipse de Bruggen, Abrona en Amarant. Het is de bedoeling dat de methode door meer instellingen wordt overgenomen. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Verstandelijk gehandicapten willen open over seks praten

Onderzoek naar misbruik verstandelijk gehandicapten

Weinig aandacht voor sociale redzaamheid verstandelijk gehandicapte

1 REACTIE

  1. Misschien moeten eerst de activiteitenbegeleiders eens in beweging gezet worden en hun verantwoordelijkheid nemen?? Maar ja ,gemakzucht wordt beter betaald en gewaardeerd door collega`s?Ook VWS moet eens meer bewegen en wel op de WERKVLOEREN, maar dan ziet VWS dat oekazes contraproductief zijn en dat is niet alleen lastig voor het verstand , maar onverhoopt mogelijkerwijs ook voor het ,al dan niet ambtelijk , GEWETEN??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.