Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bestuursvoorzitter Bas Leerink vertrekt bij MST

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Bas Leerink vertrekt eind dit jaar bij het Medisch Spectrum Twente. De topman is vijf jaar werkzaam geweest als voorzitter van de raad van bestuur. Leerink kijkt terug op een periode vol reuring.
Bas Leerink vertrekt als bestuursvoorzitter van MST
Foto: RVS

Na een woelige periode schrijft MST dit jaar naar verwachting zwarte cijfers. ‘Voor mij is dit het juiste moment om iemand anders de leiding te geven’, vertelt Leerink in een afscheidsinterview met Tubantia.

Tropenjaren MST

Leerink volgde per 1 mei 2013 Herre Kingma als bestuursvoorzitter op. De ziekenhuisbestuurder kreeg een zwaar dossier op zijn bordje. Zo stond MST onder verscherpt toezicht bij de Inspectie, ontbrak een goed veiligheidsmanagementsysteem en verkeerde het ziekenhuis in zwaar financieel weer als gevolg van de dure nieuwbouw. In 2016 tikte het MST een recordverlies van 17 miljoen euro aan. ‘Het zijn echt tropenjaren geweest’, blikt Leerink terug.

Jansen Steur

En dan het dossier Ernst Jansen Steur. De rechtszaak tegen de voormalige neuroloog werd in 2012 gestart, rond de tijd dat Leerink aantrad. Toentertijd werd de zaak de grootste medische strafzaak ooit in Nederland genoemd. Het had destijds alle schijn van een doofpotaffaire binnen de ziekenhuismuren.

Om de reputatie van het ziekenhuis te redden, richtte Leerink zich op meer transparantie. Hij kreeg daarvoor veel lof. Vooral nadat hij vrijwillig de medische fouten omtrent een behandeling voor vulvakanker in een persconferentie blootlegde.

Ziekenhuis op de rails

Ondanks de malaise in 2013 stapte de topman vol goede moed het MST binnen. Zijn ambitie was daarbij om het MST ‘toekomst vast’ te maken van de organisatie en mensen. ‘Samenwerking en concurrentie goed laten samengaan, leidinggeven aan het proces van nieuwbouw, het blijvend winnen van het vertrouwen van de inwoners in Twente en de betalers van de zorg in de regio zijn daarbij mijn belangrijkste speerpunten’, vertelde Leerink bij zijn aantreden.

Onder zijn leiding volgde een drastische reorganisatie. In twee rondes verdwenen 300 banen. Het personeelsbestand kromp daarmee met ongeveer 12 procent. Volgens Leerink was het zwaar, maar nodig. Het ziekenhuis richtte zich op meer transparantie en schrijft vermoedelijk eind dit jaar weer zwarte cijfers. ‘Ik ben ontzettend trots op wat we bereikt hebben’, aldus de topman in Tubantia.

Nieuwe wending

Voor Leerinks overstap in 2013 naar het MST, was hij actief als bestuurslid bij Menzis. De topman tekende bij zijn aantreden in het ziekenhuis voor vijf jaar, meldt hij in een toelichting op zijn toekomstige vertrek. De raad van toezicht wilde zijn termijn verlengen, maar Leerink meldt toe te zijn aan een nieuwe wending in zijn carrière.

Leerink vertrekt met opgeheven hoofd bij het MST. De raad van toezicht is gestart met de zoektocht naar een opvolger. Wat Leerink volgend jaar gaat doen, is nog onbekend. ‘Hij heeft nog genoeg tijd om naar een nieuwe uitdaging te zoeken’, meldt zijn woordvoerder aan Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.