Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Vertrekkende Kedzierski: “So be it”

Vorige week werd bekend dat bestuursvoorzitter Hans Kedzierski van Medisch Centrum Alkmaar over een maand opstapt. Het MCA is naarstig op zoek naar een interim bestuurder. Toch ontkent het dat er sprake is van gedwongen vertrek.

Kedzierski zegt uit eigen beweging terug te treden omdat niet iedereen het eens is met zijn beleid. “Er zijn mensen die vinden dat de toekomst er anders uit moet zien. En dan zeg ik: So be it. Dan ben ik weg.” Hij benadrukt dat hij altijd op de steun van de medische staf en de OR heeft kunnen rekenen. Of de weerstand ligt bij zijn collega-bestuurders, wil Kedzierski niet zeggen.

Dadendrang

Volgens het Noord Hollands Dagblad zou de voortdurende dadendrang van de bestuursvoorzitter op steeds meer verzet zijn gestuit in het MCA en kon hij daarom niet meer aanblijven. Kedzierski ontkent dit en noemt de berichtgeving “bij elkaar geraapte circumstantial evidence”. Kedzierski: “Het MCA boekte vorig jaar een winst van 7,5 miljoen en loopt financieel als een zonnetje”. Ook de fusie met het Gemini ziekenhuis zou cash voordeel opleveren. De raad van toezicht, de OR en de medische staf willen niet reageren.

Naar gevoel

Het rommelt al langer in het MCA. Eind vorig jaar lekte een brandbrief uit van de chirurgen. Deze betichtten het ziekenhuisbestuur van ‘zwalkend beleid op vele fronten’. Op rtv noord holland vertelde chirurg Rob Meijer dat door het falende beleid van de raad van bestuur vorig jaar tot twee keer toe veertig operatiekamers moesten sluiten in het MCA. Een keer was dat als gevolg van slechte luchtbehandeling en een keer vanwege een falende noodstroomvoorziening. De chirurgen noemen het gebouw van het MCA overvol, overbezet en uitgewoond. Hoewel er wel degelijk aanleiding was om destijds een brandbrief te schrijven, zegt Meijer nu tegen Zorgvisie een “heel naar gevoel” te hebben bij het vertrek van Kedzierski. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Westfriese ziekenhuizen openen concurrerende poli’s

Medisch Centrum Alkmaar sluit OK’s

De legionella te lijf

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ondertussen is Hans enige tijd bezig de complete GGZ Friesland te vernietigen. De patientenzorg is abominabel. Hulpverleners schamen zich voor de geboden zorg. De werknemerstevredenheid daalt tot een minpunt , geen enkele medewerker is zeker van zijn bestaan, ziekteverzuim stijgt, onvrede overal.
  Hans smst wat tijdens vergaderingen, luistert naar niemand, steekt wat veren in bipsen, verdeelt en heerst en vooral hij bezuinigt , terwijl de vraag om hulpverlening groeit. Hizelf vult zijn zakken. Het is een drama. Het wachten is tot de pers het oppikt en hij vertrekt

 3. Nu,bijna 1 jaar later na het opstappen van Hans, verdwijnen de rookpluimen en kijken we naar de schade. Beschadigde mensen, geen volume vergroting, geen concurrentie, gezonde balns, geen competitie meer bij de disciplines en eindelijk weer tijd voor de core buisness Patientenzorg!! Heerlijk Hans, je had jaren eerder op moeten stappen, succes daar in Friesland. Mogelijk val je wat minder op binnen de geestelijke gezondheidszorg!

 4. Deze man heeft op zijn vorige werkplek in de Haagse regio, samen met zijn collega-bestuurder Meys een spoor van financieel en menselijk leed achtergelaten.
  Binnen korte tijd na zijn aantreden waren vrijwel alle managers de laan uit gestuurd, dat heeft wat gekost.Vervolgens werden er in het kader van een saneringsplan enkele miljoenen gereserveerd om andere “personeelswijzigingen” door te voeren.In de circa 10 jaar van zijn verblijf een permanente oorlog met de OR en een fusie met de RIAGG in de regio ging door de persoonlijke onverenigbaarheid van bestuurders(lees: de eigendunk van Kedzierski en Meys)uiteindelijk niet door, waarna de RIAGG binnen no time met de concurrent fuseerde met desastreuze financiële gevolgen voor de instelling waar K. bestuurder was, gevolgen,waar de betreffende instelling instelling tot op de dag van vandaag de gevolgen van ondervindt.De instelling werd door hem achtergelaten op de rand van een bankroet !

 5. Hans Kedzierski doet zich voor als ondernemer.
  Dat is hij niet.
  Het MCA was niet zijn eigen onderneming.
  Hij is slechts een manager, en dan ook nog van een bedenkelijk soort: een fusie/overname-manager.
  Die zijn alleen uit op status, macht en meer geld.
  Hennie van der Most,
  DAT IS EEN ECHTE ONDERNEMER.
  Die heeft iets opgebouwd uit het niets.
  Hans Kedzierski is slechts een passant, die telkens weer zijn zakken vult.
  Het onderstaande boek wordt hem (en anderen) ter lezing aanbevolen:
  “Laurence J. Peter en Raymond Hull, Het Peterprincipe, waarom alles altijd verkeerd gaat, Engelse versie, 1969, William Morrow & Company, Nederlandse versie: vert. uit het Engels door Wil van Gulik, 1983 , L.J. Veen BV, Utrecht, ISBN 90-204-1916-1”.

 6. Hoezo ijbreker? Hij is een typische interim manager ipv gedegen bestuurder met steeds weer (kijk maar naar zijn vorige functies) een spoor van vernielingen in ‘zijn’ organisatie achterlatend als hij er langer dan 3 jaar blijft. De beerput kan nu open in het MCA. Heeft iemand al op een rij gezet wat dat kost?

 7. Hij ziet in dat de rek er in het MCA nu een beetje uit is.
  Hij begint nu veel liever weer aan een nieuwe klus.
  Fit as ever èn with a clean sheet.
  Zo is Hans Kedzierski ook bedoeld.
  All the best!
  De man is geen opgever maar een ijsbreker.

 8. “Er zijn mensen die vinden dat de toekomst er anders uit moet zien. En dan zeg ik: So be it. Dan ben ik weg.”.
  Wat een slappe verklaring van Hans Kedzierski, die ook op RTL7 pleit voor transparantie.
  Dit is zo vaag, vager kan bijna niet. Heeft hij soms per ongeluk het paard van Troje in huis gehaald?
  De “mensen die vinden dat de toekomst er anders uit moet zien” zijn vast machtiger dan hij zelf.
  Wat zou dit ontslag de gemeenschap weer hebben gekost?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.