Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vertrouwen in decentralisatie neemt toe

Redacteur Zorgvisie
Het vertrouwen in de decentralisatie van de Wmo, ouderenzorg en jeugdhulp is licht toegenomen. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek van I&O Research. Wel is de helft van de Nederlanders nog altijd sceptisch over de decentralisaties.
Depressiedeal-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

I&O deed voor de vierde keer research naar de beleving van het sociaal domein voor en na de decentralisaties. De eerste keer dat het bureau dit deed, was in 2014, net voordat de decentralisatie werd doorgevoerd. Ten opzichte van dat jaar waarderen zorgbehoevenden de kwaliteit van zorg nog altijd lager, meldt I&O in een persbericht. De waardering voor de jeugdzorg is voor het tweede jaar op rij gedaald en cliënten hebben het gevoel dat hun zelfredzaamheid niet is toegenomen.

Vertrouwen licht toegenomen
Toch is het aantal mensen dat er vertrouwen in heeft dat de decentralisatie een positief effect gaat hebben toegenomen. Een op de vijf Nederlanders denkt dat de zorg er op termijn beter door zal worden, terwijl dit in 2016 op 16 procent lag en 13 procent in 2015 hetzelfde aangaf. Het aandeel mensen dat precies het tegenovergestelde denkt en dus een negatief effect verwacht, is met 47 nog altijd groter. Het minste vertrouwen hebben de ondervraagden in de ouderenzorg, meldt I&O Research. Een op de drie mensen denkt dat de zorg hier op termijn slechter gaat worden door de decentralisatie.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Lees meer>>

1 REACTIE

  1. Het vertrouwen in decentralisatie neemt helemaal niet toe. Hooguit neemt het enorme wantrouwen iets af. Als het dat al doet: "De waardering voor de jeugdzorg is voor het tweede jaar op rij gedaald en cliënten hebben het gevoel dat hun zelfredzaamheid niet is toegenomen."

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.