Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraar gaat beslissen over vergoeding hulpmiddelen

De vaste lijst met ‘goedgekeurde’ hulpmiddelen voor mensen met een ziekte of handicap verdwijnt. Zorgverzekeraars mogen in de toekomst zelf bepalen welk hulpmiddel ze vergoeden. Hulpmiddelen als een zuurstofof gehoorapparaat vallen onder de Zorgverzekeringswet. Tot nu toe staat daarin precies wat in aanmerking komt voor vergoeding.

Op verzoek van de Tweede Kamer werkt minister Klink nu aan een ‘functiegerichte aanspraak’ op hulpmiddelenzorg. Verzekeraars krijgen de plicht iemands beperking te verminderen of op te heffen, maar kunnen zelf kiezen met welk middel. De vaste hulpmiddelenlijst verdwijnt, wat de vergoeding flexibeler moet maken. Er komt wel “een zekere afgrenzing van de aanspraak” door een duidelijke indicatiestelling, zorgprotocollen en toetsing op werkzaamheid en kosten-bateneffecten door het College voor zorgverzekeringen. Klink wil dit alles ‘stapsgewijs’ invoeren in deze kabinetsperiode. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees meer:

Veel problemen bij het verkrijgen van hulpmiddelen

IGZ kan optreden tegen medische hulpmiddelen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.