Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verzekeraar investeert liefst in gevorderde innovatie’

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars willen kansrijke innovaties zien die al in flinke mate uitgewerkt zijn. In ideeën die nog in de startfase zitten, zullen zij niet investeren. Dat zegt Matthijs van der Bijl, consultant zorgvernieuwing bij VGZ.
‘Verzekeraar investeert liefst in gevorderde innovatie’
Foto: iStock

Zorgvernieuwers met innovatieve ideeën kloppen vaak aan bij zorgverzekeraars voor financiering. Om duidelijkheid te scheppen of zo’n innovatie op steun kan rekenen, lanceerden zorgverzekeraars onlangs de website Watwildezorgverzekeraar.nl. Via de website krijgen ondernemers inzicht in de afwegingen die zorgverzekeraars maken bij de selectie van zorginnovaties. Het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van Hogeschool Windesheim ontwikkelde de website met zorgverzekeraars VGZ en Achmea en Zorg voor innoveren. De website moet ervoor zorgen dat de financieringsaanvragen die bij de zorgverzekeraars binnenkomen beter doordacht zijn.

Financiële steun en advies

‘Wij zijn groot voorstander van zorginnovaties die de kwaliteit van zorg verbeteren en helpen om de zorg betaalbaar te houden. Daarom stimuleren we het aandragen van goede ideeën voor zorgvernieuwing’, zegt Van der Bijl. ‘Op de website staat uitgebreid beschreven hoe zorgvernieuwers hun goede ideeën kunnen indienen. De tool helpt hen om de juiste informatie bij ons aan te leveren. De uiteindelijke beoordeling van een zorgidee vindt plaats in een gesprek tussen experts. Als het initiatief positief wordt beoordeeld, kan de indiener rekenen op financiële steun en advies.’

Betaalbaar en opschaalbaar

Zorginnovaties moeten in ieder geval bijdragen aan betere zorg tegen lagere kosten. Ook moet de innovatie opschaalbaar zijn. Van der Bijl: ‘Deze overwegingen komen voort uit onze maatschappelijke rol om de zorg nu en in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. We willen een rem zetten op de kostenstijgingen van de afgelopen jaren.’ Nu komt het regelmatig voor dat zorgverzekeraars voorstellen ontvangen waarbij de indiener niet over betaalbaarheid en opschaalbaarheid heeft nagedacht. Veel indieners verwachten dat een zorgverzekeraar wil investeren in ideeën die zich nog in de startfase bevinden, stelt Van der Bijl. ‘Maar de verzekeraar wil juist kansrijke innovaties zien die al in flinke mate uitgewerkt zijn.’ Een succesverhaal is bijvoorbeeld het vroegtijdig opsporen van nierpatiënten door het vergelijken van bloed- en urinewaarden. Dankzij de ict-tool FIND wordt nierschade al bij de huisarts geconstateerd en een actief-volgenbehandeling binnen de eerste lijn gefaciliteerd. Daardoor zijn er naar verwachting minder acute opnames in (dure) ziekenhuizen nodig.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Hoever was het innovatieve idee van participatie van medisch specialisten in het ziekenhuis, in combinatie met een nieuwe en "prikkelneutrale" bekostiging (ambitie Klink) uitgewerkt toen VGZ daarin investeerde? Of speelde daar andere afwegingen dan innovatie een rol?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.