Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraar mag geen ggz-verwijsbrief opvragen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een grote zorgverzekeraar heeft ten onrechte verwijsbrieven opgevraagd van patiënten met een privacyverklaring. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens.
Slot.fotolia.jpg
Fotolia

Zorgverzekeraars zouden verwijsbrieven opvragen als er geen dbc-code op de rekening staat. Naar aanleiding van ‘een aantal signalen en klachten’ die bij de Autoriteit Persoonsgegevens zijn binnengekomen over deze vorm van privacyschending van ggz-patiënten heeft de Autoriteit onderzoek gedaan. 

Ggz
De Autoriteit heeft een aantal grote zorgverzekeraars ondervraagd over het opvragen van verwijsbrieven en behandelplannen van verzekerden in de ggz. Eén zorgverzekeraar blijkt om een verwijsbrief te hebben gevraagd aan verzekerden met een privacyverklaring omdat de op de rekening geen dbc-code stond vermeld. Dit is in strijd met de wet omdat er zo diagnosegegevens naar de zorgverzekeraar gaan.

Optreden
Deze zorgverzekeraar heeft de overtreding op dit punt inmiddels beëindigd. De overige aangeschreven zorgverzekeraars hebben verklaard zich ook in de toekomst aan de hiervoor geldende regelgeving te houden. Mochten zij zich niet aan de wet houden, dan zal de Autoriteit Persoonsgegevens actie ondernemen.

Privacyverklaring
Via een privacyverklaring kunnen ggz-patiënten regelen dat er op de declaratie aan hun zorgverzekeraar geen diagnosegegevens staan. De dbc wordt niet op de factuur vermeld. In het kader van formele controle, waarbij de zorgverzekeraar nagaat of de in rekening gebrachte behandeling door een zorgaanbieder valt onder het verzekerde pakket, mogen zorgverzekeraars en hun medisch adviseurs niet vragen om een behandelplan of diagnose-informatie uit de verwijsbrief. Bij verzekerden zonder privacyverklaring mag een zorgverzekeraar alleen de dbc zien.

Materiële controles
Bij materiële controles gaat de zorgverzekeraar na of de in rekening gebrachte prestatie is geleverd en of deze het meest was aangewezen. Dan mag de verzekeraar een behandelplan of diagnose-informatie opvragen, maar daarvoor gelden strikte regels. Het uitvoeren van een materiële controle omdat er sprake is van een privacyverklaring, is uit den boze. 

Privacydiscussie
De discussie over privacy in de ggz loopt sinds 2014. Vanaf dat jaar moet een indicatie van de zorgzwaarte van een ggz-cliënt op de factuur staan. Die verplichting werd door de sector als te belastend voor de privacy gezien, met name omdat verzekeraars op basis van de zorgzwaarte van cliënten aan risicoselectie zouden kunnen doen.

 

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.