Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verzekeraars hebben geen vertrouwen in ketenzorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De contractering van ketenzorg verloopt moeizaam omdat zorgverzekeraars geen vertrouwen hebben in het systeem van integrale bekostiging. Dit concludeert de evaluatiecommissie Integrale bekostiging in haar tweede rapportage.
Verzekeraars hebben geen vertrouwen in ketenzorg

Het gebrek aan vertrouwen onder zorgverzekeraars is terug te voeren op het gebrek aan transparantie. Verzekeraars hebben geen inzicht in de kwaliteit van zorg die wordt geleverd en weten dus niet waarvoor ze betalen.

Integrale bekostiging ketenzorg

De commissie signaleert nog meer knelpunten. Omdat het oude bekostigingssysteem naast de nieuwe integrale bekostiging van ketenzorg bestaat, moeten zorgaanbieders en verzekeraars een dubbele administratie hanteren. Dat levert extra werk. Een ander probleem is dat diëtisten bij de diabeteszorg buiten de boot lijken te vallen, omdat praktijkondersteuners van de huisartsen de voorlichtingsrol aan patiënten lijken over te nemen.

Patiënten ervaren geen integrale zorg

Belangrijker is dat patiënten volgens de commissie nog geen integrale zorg ervaren, terwijl dat het doel is van ketenzorg. Bij integrale bekostiging wordt alle zorg rond ziekten als diabetes en COPD rond patiënten georganiseerd. Zorggroepen van circa tachtig huisartsen nemen die zorg voor hun rekening. De aanname is dat er zo meer samenhang in de zorg komt. Maar de commissie constateert dat zelfmanagenement en zorgplannen nog te weinig van de grond komen.

Uitdagingen ketenzorg

Commissievoorzitter Dinny de Bakker van het NIVEL is wel optimistisch: “Binnen een korte periode heeft de integrale bekostiging geleid tot een geheel nieuwe veelbelovende organisatie van de zorg voor chronisch zieken. De uitdaging voor de komende periode is dat deze nieuwe organisatievorm zijn meerwaarde voor de patiënt en de betaler van zorg zichtbaar maakt.” (Zorgvisie – Bart Kiers) Foto: iStockphoto

Lees meer

Ketenzorg komt te langzaam op gang

Ketenzorg en samenwerking

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is de omgekeerde wereld. Bovenregionaliteit, eigen protocollen van verzekeraars, iedere regio andere afspraken een belachelijke uitgebreide declaratiesystematiek, geen verzekeraars overkoepelende afspraken, systemen tussen verzekeraars die niet met elkaar communiceren: m.a.w. zij die de chaos gecreeerd hebben, klagen er nu over dat het niet werkt. Minister neem regie!!!!!!!!!
    En zorg ervoor dat de zorgaanbieder eindelijk eens een keer van dit circus afgeraakt.

  3. als zorgverlener zie ik dit pas opgezette systeem als een pyramide-systeem.
    De eerste die toehapt komt er nog goed uit als hij optijd eruit stapt, degene die later instappenmogen met de beperkingen verder en dat is….€€€€€€€—–
    DUS….Nationaliseer alles laat voor normaal salaris werken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.