Verzekeraars laten 190 miljoen onbenut voor wijkverpleging

Bij de zorginkoop wijkverpleging 2018 lieten zorgverzekeraars 190 miljoen euro op de plank liggen. Zorgaanbieders moeten steeds vaker nee verkopen, omdat het personeel er niet is. ‘Als deze trend doorzet, kunnen zorgverzekeraars niet meer voldoen aan hun zorgplicht.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Highwaystarz-Photography /Getty Images/iStock

In 2018 was er 3.778 miljoen euro beschikbaar voor wijkverpleging, maar daarvan is naar schatting 190 miljoen euro niet uitgegeven. In 2017 bedroeg de onderschrijding wijkverpleging ‘nog maar’ 100 miljoen euro. De inschatting voor 2018 is gebaseerd op voorlopige cijfers van Zorginstituut Nederland over de eerste twee kwartalen. ‘Het bedrag dat zorgverzekeraars te weinig uitgeven kan nog hoger uitvallen als de definitieve cijfers over het derde en vierde kwartaal bekend zijn’, zegt ActiZ-bestuurslid Jeroen van den Oever, tevens directievoorzitter van Fundis.

Het personeel is er niet

Als belangrijkste oorzaak ziet Van den Oever het tekort aan personeel. De schaarste

2
2466

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Te gemakkelijk om de overheid de schuld te geven. Het probleem ligt veel meer bij de zorginstellingen. Het merendeel is niet in staat een aantrekkelijke prettige werksituatie te creeeren. Gelukkig zijn er wel positieve uitzonderingen. Bijvoorbeeld Home Instead Thuisservice. De medewerkers beoordelen hun werksituatie met een hele dikke 8.5 en zijn trots op hun organisatie en op de wijze waarop ze de zorg voor ouderen kunnen uitvoeren. En wij zijn zijn ook echt trots op onze medewerkers. Dat zijn onze helden, elke dag weer!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.