Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verzekeraars ontdekken 6 miljoen aan zorgfraude

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars hebben vorig jaar voor 6 miljoen euro aan valse zorgnota's onderschept. Ook brachten de verzekeraars voor 9,5 miljoen aan foute declaraties aan het licht, waarbij fraude vermoed wordt. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Verzekeraars ontdekken 6 miljoen aan zorgfraude
Foto: Stockxchng

Verder zijn er in 2012 voor 1,2 miljard euro aan declaraties afgewezen omdat er een fout in zat. Voor het grootste deel was er geen opzet in het spel. De gevolgen voor fraudeurs variëren van een waarschuwing tot contractbeëindiging tot gerechtelijke stappen.

Intensievere controles

De komende jaren worden de controles op zorgdeclaraties nog intensiever, zegt ZN. ‘Zorgverzekeraars vinden het onacceptabel dat geld van premiebetalers onterecht wordt uitgegeven, zeker in een tijd waarin iedereen moet bezuinigen.’

Begrijpelijke nota’s

De verzekeraars willen ook dat ziekenhuisnota’s begrijpelijker worden voor verzekerden, zodat ze meer inzicht krijgen in de kosten van hun zorg en ze kunnen bijdragen aan het tegengaan van onterechte zorgdeclaraties.

Verantwoordelijkheid

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die erop toeziet dat zorgverzekeraars controles uitvoeren, is blij dat de verzekeraars hun verantwoordelijkheid nemen, zo laat een woordvoerster donderdag weten. Wel vindt de NZa dat er nog beter gecontroleerd kan worden. ‘En dat weten ze. Wij wijzen de sector daar keer op keer op’, aldus de woordvoerder.

3 REACTIES

 1. Prima openingszin ‘als je Robin vam Linschoten moet geloven’.
  Gedwongen vertrek als staatssecretaris VWS nav vertraging rapport effecten wijzigen ziektewet.
  Carierre bij Dirk Scheringa Bank, Commisaris bij zorgverzekeraar Menzis en daarnaast nog een twintigtal voorzitterschappen/commisariaten..
  Ik herinner me een column van ‘van ’t Hek’ over de beste man toen hij de ontwikkelingshulp enkele jarenb geleden wilde halveren ivm fraude…
  Ik herinner me overigens van de uitzending bij P+W dat van Linschoten blind uitging van juistheid veronderstelde 4 miljard (wel gusntig voor een zorgverzekeraar) maar aangaf dat met wat reorganisatie er 20 miljard bezuinigd zou kunnen worden.
  Open sollicitatie naar nieuw staatssecretarisschap?
  Lijkt me niet, dat gaat niet samen met zijn tientallen nevenfuncties/€€€’s..

 2. Lees alle reacties
 3. @erosmulders. Als je oud staatssecretaris Robin van Linschoten moet geloven — openlijk op de TV — is het niet 750 x te hoog maar 10 x zoveel, namelijk 40 miljard (dat is 40.000.000.000).
  @Erosmulder zou een bestuurder kunnen zijn anders slaap maar lekker door (ten koste van de patient, maar daar zitten de meeste bestuurders en leden van de Raad van bestuur niet mee)

 4. 6 miljoen euro natuurlijk en aanzienlijk bedrag maar schrijnend laag ten opzichte van de door politici, zorgverzekeraars geclaimde 4 miljard euro harde zorgfraude.
  Ik vrees dat dit relativerende nieuws in de periode van het zomerreces de voorpagina’s en actualiteitenrubrieken niet gaat halen.
  Bij de gemiddelde burger blijft derhalve helaas het beeld hangen van € 4.000.000.000,= zorgfraude…
  Een factor 750 te hoog.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.