Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verzekeraars schaden vertrouwensrelatie met tandarts’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraars veroorzaken onnodige stemmingmakerij over de nieuwe tandartstarieven Daarmee beschadigen zij het vertrouwen tussen patiënten en hun tandarts, mondhygiënist of tandprotheticus.
‘Verzekeraars schaden vertrouwensrelatie met tandarts’

Dit stellen de Samenwerkende Mondzorgkoepels waarin alle beroepsgroepen in de mondzorg zijn vertegenwoordigd.

Aandacht afleiden

SMK maakt zich vooral boos over zorgverzekeraar VGZ, die twee dagen na de start van het experiment met vrije prijzen in de mondzorg een ’tendentieuze berichtgeving’ over de stijging van tarieven naar buiten bracht. Hiermee veroorzaakt de zorgverzekeraar onnodig onrust en doorkruist deze bovendien het zojuist gestarte experiment. De SMK vindt dit onbehoorlijk en heeft de Nederlandse Zorgautoriteit gevraagd om een reactie op deze gang van zaken. De SMK vermoedt bovendien dat VGZ op deze manier de aandacht wil afleiden van de premieverhogingen en beperking van de vergoeding die de verzekeraar zelf doorvoert in 2012.

Lagere vergoeding

Volgens prijsvergelijkingssite vergelijkmondzorg.nl komt de duurdere tandheelkundige zorg vooral door de zorgverzekeraars. De meeste verzekeraars vergoeden sinds 1 januari slechts een percentage van een door de verzekeraar vastgesteld maximumbedrag, waar dit voorheen het volledige bedrag op de tandartsrekening was. VGZ vergoedt nu bijvoorbeeld tachtig procent van het maxiumum, eerst was dat nog honderd procent. Voor patiënten kan de rekening daarom soms wel 41 procent duurder uitvallen. Niet alleen gaan de zorgverzekeraars minder vergoeden, ze hebben ook per 1 januari de premies flink verhoogd. De SMK verwacht dat de zorgverleners even aankijken hoe de prijzen zich ontwikkelen en dat er binnen enkele maanden een uitgebalanceerd prijsniveau zal ontstaan. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

NMT is verbaasd over flinke prijsstijging tandartsen

‘Tandartsen drijven de prijs niet op’

VGZ voor negen ton opgelicht door tandartsassistent

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.