Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Verzekeraars sporen voor miljoenen aan fraude op

Zorgverzekeraars hebben in 2010 113 miljoen euro bespaard door hun controle- en fraudebeleid. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Dit bedrag is lager dan voorafgaande jaren.
Verzekeraars sporen voor miljoenen aan fraude op

Zorgverzekeraars hebben in 2010 volgens ZN veel maatregelen getroffen om fraude te voorkomen, op te sporen en te sanctioneren. Verzekeraars stelden vorig jaar 366 gevallen van fraude vast, met een gemiddeld bedrag van 17.088 euro. Fraudezaken zijn steeds complexer en moeilijker te bewijzen, aldus ZN. Dit heeft in 2010 geleid tot minder onderzoeken en minder vaststellingen van fraude. Ook het gemiddelde fraudebedrag ligt hierdoor lager dan in voorgaande jaren.

Kenniscentrum

De verzekeraars willen met de oprichting van het Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg halverwege dit jaar de controle op fraude aanscherpen. Vooral door meer kennis te delen en elkaar vaker toegang tot systemen te verschaffen willen de verzekeraars de aanpak verbeteren.

Opzettelijk karakter

Van de 113 miljoen bespaarde euro’s werd 6,2 miljoen bespaard door fraude met een opzettelijk karakter op te sporen. De bulk van 106,3 miljoen euro werd bespaard door declaraties terug te vorderen. Met het afwijzen van declaraties bespaarden verzekeraars de resterende 1,1 miljoen.

Zorgverzekeringswet

De fraude is voornamelijk gedetecteerd in de Zorgverzekeringswet: 2,9 miljoen euro. In de AWBZ is het bedrag 2,1 miljoen euro. De resterende 1,2 miljoen is gedetecteerd in de aanvullende verzekering. Het fraudebedrag is vrijwel gelijk verdeeld tussen zorgaanbieders, verzekerden en derden. Fraude onder zorgaanbieders is voornamelijk gedetecteerd in de mondzorg, bij paramedici en bij de categorie ‘overige zorgaanbieders’. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa beboet frauderende artsen

UVIT spoort meer zorgfraude op in 2010

Face-to-face-indicatie is de oplossing voor pgb-fraude

Frauderende psychiater komt uit Helmond

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik denk dat William zeker een punt heeft. Digitaliseren is geen optie en zal de bureaucratie alleen maar doen toenemen. Nog meer invullen(managers willen dat zo graag dan kunnen ze “sturen”. snappen alleen niet dat medewerkers in de zorg worden gedegradeerd tot administratieve krachten. Maar enfin we houden elkaar zo lekker bezig. en ja die patient? sorry, “even” geen tijd. even wat invullen, dat wil mijn baas!

  3. Het is geen fraude. Het punt is , door de gigantische Burocratie die door de Overheid en de Zorgverzekeraars in het leven is geroepen , is de toename van fouten enorm toegenomen. Onder deze noemer wil ik dit noemen. Zelf werkzaam ( 40 jaar )in de Zorg , heb ik de gigantische Burocratie zien toenemen. Verpleegkundigen die meer 80% van hun tijd bezig zijn met papieren ( digitaal komt er over een aantal jaren aan , EPD) in te vullen. Clientenzorg wordt triest genoeg ondergeschikt door de toenemende Burocratie. Gevolg, dat er meer fouten worden gemaakt omdat o.a. paieren zoek raken , niet correct gewerkt wordt, door de toenemende werkdruk. Overheid & Zorgverzekeraars , DOE er wat aan door minder Burocratie !!!

  4. Ook het woord fraude lijkt hier meer op een PR truc om aandacht te krijgen, dan op weloverwogen frauduleus handelen. En dat kan wel eens verkeerd uitpakken. Immers, net zoals de salarisvergelijkingen van Hay steed leiden tot salarisverhogingen, zo zou dit bericht kunnen leiden tot een toename van de fraude pogingen: if everybody else is doing it, why can’t we?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.