Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars verliezen 320 miljoen op basispolis

AMSTERDAM – Zorgverzekeraar lijden dit jaar opnieuw verlies. Door de concurrentie verwachten ze dit jaar een gezamenlijk verlies van 320 miljoen euro in de strijd om de verplichte basisverzekering. Dit blijkt uit cijfers in het woensdag gepubliceerde kwartaalbericht van De Nederlandsche Bank (DNB).

Eind vorig jaar was al duidelijk geworden dat verzekeraars verliezen accepteerden om zoveel mogelijk klanten voor hun zorgverzekeringen te werven. De verzekeraars hebben polissen vaak niet kostendekkend in de markt gezet en gaven miljoenen uit aan reclamecampagnes. DNB gaat onderzoeken hoe de premiestelling voor 2007 is opgebouwd. Als deze niet kostendekkend is, vraagt DNB om de lange termijn visie.

Ruimhartige toelating

Op de aanvullende verzekeringen verwachten de verzekeraars een verlies van nog eens 40 miljoen euro te boeken. Volgens DNB komt dit doordat consumenten hun verzekeringspakketten kritischer tegen het licht hebben gehouden. Ook zijn verzekeraars ruimhartig omgegaan met het accepteren van nieuwe klanten voor aanvullende verzekeringen. Dit veroorzaakt een hogere schadelast per afgesloten aanvullende verzekering, aldus de toezichthouder.

Scherp

Ookal zijn de premies dit jaar verhoogd met 8 tot 10 procent, DNB vindt de prijzen ‘nog altijd scherp’. Naast premieverhogingen proberen de zorgverzekeraars de kosten te drukken. Bij Zilveren Kruis, onderdeel van Achmea, verdwenen dit jaar al 1200 banen door de kosten van de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Ook bij andere grote verzekeraars zijn veel banen geschrapt.

Financiële positie

De verliezen betekenen niet dat zorgverzekeraars in grote financiële problemen komen. Hun financiële positie is toereikend, zo stelt DNB. Wel zijn verzekeraars die ook aanvullende verzekeringen aanbieden vermogender dan verzekeraars die alleen de basisverzekering in hun pakket hebben. (ANP)

Lees ook:

Achmea verliest 15 miljoen per maand

Zorgverzekeraar Achmea imiteert Pyrrhus (weblog)

Premiegevecht kost verzekeraars 60 miljoen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.