Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzet tegen nieuwe regels voor lege kamers V&V

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een nieuw voorstel gelanceerd voor de financiering van leegstaande kamers in verpleeg- en verzorgingshuizen. Brancheorganisatie ActiZ en cliëntenorganisatie LOC-LPR komen in het geweer tegen dit voornemen.

Leegstaande kamers kosten verpleeghuizen per dag meer dan honderd euro aan basiskosten. Verzorgingshuizen kunnen dat geld nu nog voor maximaal dertig dagen leegstand declareren bij het zorgkantoor. Al jaren ontbreekt een zelfde regeling voor de zogenoemde mutatiedagen in verpleeghuizen. Nu wil de NZa ‘mutatiedagen’ invoeren voor verpleeghuizen. In dit plan wordt het aantal zogenaamde ‘mutatiedagen’ voor verzorgingshuizen een stuk lager. Het aantal mutatiedagen wordt van dertig naar 13 dagen bijgesteld. Ook het bedrag dat verzorgingshuizen kunnen declareren gaat omlaag naar 55 euro. Volgens het plan mogen verpleeghuizen straks net als verzorgingshuizen maximaal 13 dagen 55 euro declareren.

Nabestaanden bewoners

Het LOC-LPR is tegen de regeling omdat nabestaanden van overleden verzorgingshuisbewoners erdoor gedwongen worden zo snel mogelijk alle spullen uit de kamer te halen, zodat er een nieuwe bewoner in kan. Omdat verpleeg- en verzorgingshuizen maar 55 euro krijgen voor een lege kamer, zijn ze gedwongen zo snel mogelijk een nieuwe bewoner te plaatsen. ActiZ stelt een regeling voor waarin zorginstellingen minimaal zeven dagen en maximaal 17 mutatiedagen mogen registreren na het overlijden of verhuizen van de cliënt. Deze mutatiedagen moeten dan vol gedeclareerd kunnen worden.

SGP-motie

Kamerpartij SGP vroeg in een aangenomen motie november vorig jaar aandacht voor het gebrek aan een regeling voor verpleeghuizen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

LOC verdedigt verzorgingshuis

Cliënt verzorgingshuis tevreden over inspraak

VWS-beleid jaagt oudere verpleeghuis in

NZa stelt tarieven zorgzwaartepakketten vast

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.