Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verzorgingshuizen willen af van kostenverzwarende regels

Wanneer een verzorgingshuis een woonfunctie krijgt, zijn er nieuwe kostenverzwarende regels van toepassing. Voor hetzelfde gebouw dient bijvoorbeeld per appartement verhuurdersheffing en riool- en afvalstoffenheffing te worden betaald en vervalt de teruggave van energiebelasting. Actiz, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en Platform31 adviseren het kabinet om verzorgingshuizen vrij te stellen van deze lasten.
ANP Roos Koole

De kenniscentra adviseren minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) over hoe verzorgingshuizen omgevormd kunnen worden tot betaalbare woondienstproducten voor ouderen. Op basis van twaalf best practices uit het ‘All Inclusive’ programma komen Aedes-ActiZ en Platform32 tot de volgende voorwaarden die nodig zijn om een verzorgingshuis succesvol te transformeren. Er moet een goede combinatie met intramurale capaciteit zijn. Het moet om het doorexploiteren van een vrijwel afgeschreven gebouw gaan of minimaal zestig klanten hebben.

Moeilijke exploitatie

Aan het kabinet vragen de organisaties ontheffing kostenverzwarende regelgeving zoals verhuurdersheffing en riool- en afvalstoffenheffing.  ‘Vooral de gewenste 24-uurs aanwezigheid van personeel en de vele extra m2 in de plint maken de exploitatie een ware puzzel. Ontheffing van deze regelgeving voor de bestaande verzorgingshuizen, maakt de exploitatie gemakkelijker en kost de gemeente of de landelijke overheid niets.’

Geld van gemeenten

Verder willen verzorgingshuizen tijdelijk meer financiële ruimte van gemeenten. ‘Als de gemeente en de lokale gemeenschap een verzorgingshuis willen behouden, zou het goed zijn om organisaties met een slechte uitgangspositie een periode enige financiële ruimte te bieden. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld een langere vergoedingsstermijn van de kapitaalslasten of een tragere afbouw van de intramurale capaciteit. Een coulante en oplossende houding is hiervoor nodig; het zou goed zijn als de ministeries hierin kunnen bemiddelen.’

Lees hier het complete advies.

 

Facility Management in de Zorg

Op dertig juni a.s. organiseert Zorgvisie ‘Facility Management in de Zorg’. Hoe houdt u de regie over de facilitaire diensten in uw zorginstelling? Wat biedt de toekomst u? Krijg op 30 juni 2015 antwoord op deze vragen en ontvang de handvatten om met een krimpend budget het maximale resultaat uit uw facilitaire afdeling te halen.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. bedroevend, eigenlijk, dat terwijl de sector al zeker 15 jaar werkt aan het scheiden van wonen en zorg, deze problemen nu pas echt onderkend worden. 
    overigens is dit weer eens een voorbeeld van regelgeving die de kosten van de zorg betaalbaar zou moeten houden, maar falikant kan uitpakken doordat regels in andere sectoren van toepassing blijken, die de kosten voor de patiënt verhogen. want de lasten waar het hier om gaat zijn het gevolg van het verzelfstandigen van wooneenheden en horen daarom bij de bewoners neer te slaan, niet bij de eigenaar van het vastgoed. want de bewoner komt na deze verzelfstandiging wellicht in aanmerking voor een woontoeslag (en de voorganger daarvan, de individuele huursubsidie, was ooit een van de argumenten om over het financieel scheiden van wonen en zorg te gaan nadenken; de zorg dacht daarmee een deel van de woonlasten via de IHS te financieren).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.