Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VGN betreurt gemeentebudget zonder oormerk

De ruim 10 miljard euro die gemeenten van de Rijksoverheid krijgt voor de extra taken op het terrein van jeugdzorg, langdurige zorg en begeleiding wordt toch niet geoormerkt. Daarover betreurt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zich in haar reactie op de Rijksbegroting.
VGN betreurt gemeentebudget zonder oormerk
Foto: ANP XTRA Koen Suyk

Minister Ronald Plasterk maakte op 11 september een bestuurlijke afspraak met de gemeenten. De ruim 10 miljard euro die gemeenten van de Rijksoverheid krijgt voor de extra taken op het terrein van jeugdzorg, langdurige zorg en begeleiding naar werk, komen toch niet in een apart sociaal deelfonds. Hiermee geeft minister Plasterk gemeenten de maximale bestedingsvrijheid bij de uitvoering van die extra taken. De VGN pleit in haar reactie op de begroting om het geld dat naar gemeenten gaat te oormerken voor besteding aan het sociaal domein. ‘Het oormerken van het geld leek geregeld te zijn in het sociaal deelfonds. Zo stond dat ook nog in de meicirculaire. Nu er geen sprake meer is van een apart deelfonds zijn gemeenten niet meer gebonden het beschikbare budget te besteden aan zorg voor onder andere mensen met een beperking. Wij hebben grote twijfels hoe de staatssecretaris als systeemverantwoordelijke dan sturing kan blijven geven aan het goed verlopen van de transities. Blijven cliënten de zorg krijgen die ze nodig hebben?’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

1 REACTIE

  1. Snap de zorg van VNG wel in deze; want hoe gaan gemeenten om met het bedienen van burgers tov zorgvraag op terrein van huidige JZ, GZ, GGZ-C en V&VT? Hoe rapporteren zij vanaf 2015 terug aan de burger, vertegenwoordiger, VNG, de overheid?
    Wat is het probleem, welke aanspraak op WMO of wet op JZ? Wat is de inzet, wie ingezet en hoe wordt gewerkt aan welke doelen en wat was effect en resultaat op niveau van burger en samenleving? Dat zullen de vragen zijn waar gemeenten straks op burgerniveau te allen tijd een antwoord moet hebben…
    Op het moment dat het budget in beginsel al niet meer geoormerkt is, is dat een zorgelijk signaal; er lijkt dan een bepaalde vrijblijvendheid te kunnen bestaan voor de toepassing.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.