Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VGN sleept NZa voor de rechter

Mark van Dorresteijn
Leden van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse Zorgautoriteit vanwege de zorgzwaartebekostiging. De NZa heeft hun collectieve bezwaarschrift tegen de budgetten voor 2009 afgewezen.
VGN sleept NZa voor de rechter

De NZa heeft het collectieve bezwaarschrift afgewezen van 65 organisaties voor gehandicapten. De VGN-leden tekenden vorig jaar bezwaar aan tegen de tarieven van de zorgzwaartepakketten in 2009. Ze waren het onder meer niet eens met de tarieven voor kinderen, mensen die dag en nacht ademhalingsondersteuning nodig hebben, en lichtverstandelijkgehandicapten.

Kwesties van ‘onderhoud’

Volgens de VGN ziet de NZa de kritiekpunten van de organisaties als kwesties van ‘onderhoud’, die ten dele volgend jaar worden opgelost. De gehandicaptenzorgorganisaties nemen hier geen genoegen mee. Ze hebben een rechtszaak aangespannen bij het College van beroep voor het bedrijfsleven. “Als de NZa weeffouten gaat oplossen, waar we op zich blij mee zijn, dan is dat pas in 2011. Terwijl het probleem voor onze leden is gestart per 2009. Het kan om substantiële bedragen gaan die zij intussen zijn misgelopen”, zegt VGN-manager sturing en financiering Martijn Koot. Hij vindt het “jammer dat dit alles nodig is”. “We hebben al in 2008 signalen afgegeven dat er zaken niet klopten.”

Aanpassen van tarieven

De NZa wil niet over de zaak praten zolang de beroepszaak loopt. Per 2011 gaat de zorgautoriteit onder meer de tarieven voor kinderen aanpassen: deze gaan omhoog. In de verstandelijkgehandicaptenzorg wordt zzp VG5 gesplitst in een zzp voor mobiele cliënten en een voor niet-mobiele cliënten. Ook krijgen lage zzp’s minder uren behandeling en hogere meer. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

VGN ‘wobt’ NZa met succes

VGN helpt bij stopzetten zorg gehandicapten

NZA

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. ik geloof niet meer in deze duren overheid die praten over ruggen van anderen terwijl ze er geen verstand van hebben.daardoor gaat er veel fout. in duitsland wordt alles door de duitsedeelstaat en de ziekenfondsen vergoed ook de zorgstaat en bekende sponsers wordt alles betaald ook de ziekenhuizen en verzorgings huizen worden betaald gaat om nieuwbouw en zorg.

  2. Lees alle reacties
  3. @ zorgslachtoffer; ik snap jouw mening.. de NZa en CIZ komen idd soms ‘arrogant’ over. Ook vind ik dat er teveel ambtenaren zijn die denken te kunnen bepalen wat nodig is voor patienten/clienten..! Toch moet de zorg ergens van betaald worden en zijn daar nu eenmaal beperkte middellen voor! We kunnen ons dan als client mischien geen 3d televisie en allerlei andere dure zaken veroorloven, maar met een beetje creativiteit kan ook een heleboel nog wel! Laten we daar alsjeblieft met z’n allen naar kijken!

  4. Goede zaak en ik hoop dat de VGN het gaat winnen !
    De arrogantie van een NZa is schokkend en beschamend. Ze weigeren te luisteren en burgers – zorgafhankelijken – serieus te nemen en dat in een – zogenaamde ! – verzorgingsstaat.
    Foutje, inderdaad de NZa heeft gelijk: we leven in een voormalige verzorgingsstaat.
    Thans is NL verworden tot een ambtenarenstaat. Beter gezegd: een overheidsdienarenstaat. De overheid wordt door de ambtenaren bediend – lees zij dienen zichzelf – en niet de (zieke/zorgafhankelijke) burger !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.