Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGN: ‘Staat heeft rechtbank onjuist geïnformeerd’

Redacteur Zorg+Welzijn
Foute berekeningen, onjuiste informatie aan de rechtbank en verkeerde uitgangspunten. Deze factoren liggen volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland ten grondslag aan de beslissing van de Haagse rechtbank om de verlaging van de vervoerstarieven goed te keuren. ‘Maar de 25 miljoen euro van het rijk om knelpunten ín het gehandicaptenvervoer op te lossen, blijkt niet meer beschikbaar,’ aldus VGN.
VGN: ‘Staat heeft rechtbank onjuist geïnformeerd’

Gehandicaptenzorgkoepel VGN gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de Haagse rechtbank om de verlaging van de vervoerstarieven door de overheid goed te keuren. Volgens VGN heeft de Staat de rechtbank verkeerd geïnformeerd: ‘De advocaat van de Staat heeft tijdens de rechtzaak betoogd dat er 25 miljoen beschikbaar is voor het oplossen van ernstige knelpunten voor cliënten, die kunnen ontstaan door de verlaging van de tarieven. In een ambtelijk overleg na de uitspraak is aan ons bevestigd dat dit geld niet meer beschikbaar is,’ aldus VGN-woordvoerder Peter van der Maat. VGN noemt dat in hun persbericht ‘onbehoorlijk’.

Cijfers onjuist

Op 24 juli stelde de rechtbank in Den Haag de Staat in gelijk, zowel op het punt van het terugtrekken van het extra ‘Agema-geld’ in de gehandicaptenzorg als het punt van de halvering van de tarieven vervoer dagbesteding. De rechter vond dat als één op de zes instellingen het vervoer met een verlaagd tarief kan bekostigen, ook andere instellingen dat moeten kunnen. VGN heeft na eigen berekening geconstateerd dat de cijfers ‘in veel gevallen onjuist zijn.’ Van der Maat: ‘Hoe dat precies komt, willen we in het hoger beroep naar voren brengen.’

Langere afstanden

Duidelijk is wel, volgens VGN, dat niet alle instellingen evenveel geld kwijt zijn aan het vervoer van gehandicapten naar bijvoorbeeld de dagbesteding. Duidelijk is ook dat dit vervoer belangrijk is voor deze cliënten om niet geïsoleerd te raken. ‘In een dichtbevolkt gebied is het vervoer rendabeler omdat het beter te plannen is,’aldus de VGN-woordvoerder. ‘De cliënten wonen dichter bij elkaar en de afstanden zijn kleiner. De kosten van vervoer in landelijke gebieden zijn door langere afstanden daarom vaak hoger.’

Overleg

In een brief aan het ministerie dringt VGN aan op spoedig overleg over de 25 miljoen voor oplossing van de vervoersknelpunten. Het appel bij de rechtbank dient naar verwachting eind september of begin oktober. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Lees meer

VGN: staatssecretaris handelt onrechtmatig

Gehandicaptenzorg verliest zaak over PVV-geld

VGN: Spaar gehandicapten bij overheveling

VGN schort medewerking aan Kwaliteitskader op

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.