Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Video: De morele vraag achter bestuurlijke beslissingen in crisistijd

Hoogleraar Filosofie René ten Bos over beslissen in crisistijd: 'Je wordt gedwongen om te meanderen. Een grote, sterke visie over waar het heen moet, hoort daar niet meer bij.' Hij reflecteert in een video van Erasmus Centrum voor Zorgbestuur op interviews met Conny Helder van tanteLouise en Eddy van Doorn van Reinier van Arkel.

Beide bestuurders zijn erg bezig met de morele vraag, ziet Ten Bos. Ze spreken allebei nadrukkelijk over ‘schuld’. ‘Het ergste wat je in crisismanagement kunt doen, is te snel aan evaluatie beginnen’, vindt Conny Helder. ‘We zitten er nog middenin. Laten we ons concentreren op het maken van de juiste besluiten en het doen van de goede dingen, in plaats van dat we nu al beginnen van: wat had beter gekund?’ Zij vindt dus dat de schuldvraag vooruit geschoven moet worden. Bestuurder Eddy van Doorn vindt dat bestuurders zich niet schuldig moeten voelen over een onjuiste keuze, omdat deze in onzekere tijden is genomen.

Aporie

‘Je zit met een aporie, een dilemma. Die kenmerkt zich erdoor dat welk antwoord je ook geeft: het juiste antwoord is er niet, want er is altijd een hele lading aan bezwaren tegen de keuze die je maakt. Dat is de essentie van beslissingen’, aldus Ten Bos. ‘Juist het feit dat bestuurders er niet uitkomen is essentieel voor het nemen van een beslissing.’ Beslissingen kunnen constant weer herroepen worden, een andere koers kan worden ingeslagen. Dat betekent dat je in dit soort situaties iets doet waar een mooi woord voor is, namelijk muddling through, aanmodderen.

René ten Bos is hoogleraar Filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is voormalig Filosoof des Vaderlands.  

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.