Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier op de tien patiënten hebben last van personeelstekort in de zorg

Bert Bukman
Het personeelstekort in de zorg is duidelijk merkbaar voor patiënten en hun naasten. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Veertig procent van de Nederlanders ervaart problemen als gevolg van het tekort.
wijkverplegimg
Foto: AdobeStock

Het personeelstekort kan betekenen dat patiënten te lang moeten wachten op zorg, aldus het onderzoek van de Patiëntenfederatie. Ook kan het zijn dat ze de verkeerde zorg krijgen of niet de zorg die ze zouden willen krijgen.

Verpleeghuiszorg

Aan het onderzoek deden bijna achtduizend mensen mee. Van hen gaven er ruim drieduizend aan dat ze last hebben van het personeelstekort in de zorg. Tekorten zijn er vooral in de verpleeghuiszorg, de zorg aan huis en in de zorg voor mensen die instellingen wonen. Daarnaast speelt het probleem ook in de ziekenhuizen. Er zijn volgens de deelnemers aan het onderzoek bijvoorbeeld te lange wachttijden voor een gesprek met een dokter of een ingreep.

Tekort aan verpleegkundigen

Het beeld van personeelsgebrek bij de ziekenhuizen sluit aan bij een recent rapport van bureau Berenschot. Dat bureau voerde een onderzoek uit in opdracht van V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden. Uit dit onderzoek bleek dat er snel maatregelen nodig zijn om het personeelstekort in de zorg terug te dringen. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij, aldus V&VN.

Beloning

Bij het tekort aan verpleegkundigen speelt onder de beloning een rol, evenals de behoefte aan stageplaatsen en aan betere scholing. Bovenop de duizenden openstaande vacatures zijn er de komende jaren meer dan 100.000 extra mensen nodig inde zorg, aldus V&VN. Het rapport doet daarom een reeks aanbevelingen aan met name werkgevers in de zorg maar ook aan verzekeraars, overheid en opleidingen. Directeur Sonja Kersten bood het rapport dinsdag 28 november aan in de Tweede Kamer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.