Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Vijf miljard bezuinigen op AWBZ niet haalbaar’

Mark van Dorresteijn
De zorgverzekeraars betwijfelen of het haalbaar is de komende jaren ongeveer vijf miljard euro te besparen op de uitgaven aan ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.
‘Vijf miljard bezuinigen op AWBZ niet haalbaar’

“Ik denk dat besparingen van ongeveer vijf miljard niet haalbaar zijn omdat er geen gemakkelijke keuzes te maken zijn. Het is moeilijk om op de korte termijn opbrengsten in te boeken. Je kunt wel andere financieringsmodellen introduceren die op langere termijn besparingen opleveren, zoals het scheiden van zorg, wonen en service. En je kunt daarbij ook meer ruimte geven aan zelfmanagement door cliënten en patiënten”, zegt directeur Pieter Hasekamp van Zorgverzekeraars Nederland.

Besparingen op de gezondheidszorg

Hij neemt hiermee een voorschot op de discussie over de besparingen in de gezondheidszorg. Het demissionaire kabinet heeft twee heroverwegingscommissies opdracht gegeven om circa elf miljard euro te besparen waarvan vijf miljard op de langdurige zorg (AWBZ).

Noodzaak bezuinigingen

Op 1 april komen deze adviezen naar buiten. “Ik vraag me af of het noodzakelijk is om twintig procent te bezuinigen op de langdurige zorg en in de curatieve zorg”, zegt Hasekamp. Hij ziet niets in oplossingen die de volksverzekering AWBZ terugbrengen tot een soort voorziening. “Wij vinden dat de AWBZ voor het grootste deel in het verzekerde domein thuishoort. In de curatieve zorg is relatief gemakkelijker meer doelmatigheid te behalen. Je kunt meer focussen op zinnige zorg en op de verhouding prijs/kwaliteit.” (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees meer:

In de papieren nieuwsbrief van Zorgvisie, kunt u een compleet interview lezen met Pieter Hasekamp. De nieuwsbrief valt op 2 april 2010 bij alle abonnees op de mat.

Lees ook:

CVZ noemt AWBZ-systeem failliet

Zorg moet 600 miljoen extra bezuinigen

‘Gehandicapten doen vaker beroep op AWBZ’

CDA wil zes miljard bezuinigen op zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Laat me duidelijk zijn, degene die er recht op hebben en er rechtmatig gebruik van maken zijn gered met een PGB.
    Maar laat mij ook duidelijk zijn dat aan de uitvoering van het PGB ook veel geld verloren gaat en dat dit niet wordt besteed waar het voor bedoeld is.
    B.v. op alle toegekende PGB’s < € 1.000 wordt geen controle toegepast. Dus een vakantie in het voorjaar is zo geboekt. Bij een hoger PGB controleert men ook niet, als je maar bonnetjes overlegt. Als je recht op 2 dagen vergoeding in de week voor het verblijf in een zorghotel kijk men niet naar hoeveel dagen je er bent geweest maar de dhele nota telt mee als waarde van het budget. Marktwerking in de zorg dat zorgt voor efficiency. En al die ambtenaren die nu van die mooie bezuinigingsvoorstellen lanceren moeten eerst eens bij zich zelf beginnen. Schaf die miljoenen verslindende wachtgelden maar eens af. En neem afscheid van amtenaren die administratieve regels verzinnen voor ons land om zich zelf in stand te houden. Nederland is ziek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.